De NTA 8800 is op 1 januari 2021 in gegaan. Dat heeft nogal wat gevolgen voor de adviseurs. Het stelsel van certificeren en vakbekwaamheid is veranderd. Wij zetten alle stappen die je moet zetten op een rij.
Wil je energielabels of vergunningsaanvragen voor nieuwbouwprojecten gaan registreren? Dan moet je bedrijf gecertificeerd zijn volgens de nieuwe BRL 9500.
Dan moet je vanaf 1 januari 2021 gaan werken volgens de nieuwe BRL 9500. Certificering zal plaatsvinden bij de reguliere audit. Je wordt dan getoetst op de nieuwe normen. Bij een positief afgerond herhalingsonderzoek ontvang je een nieuw certificaat. Alle Certificerende Instellingen (CI’s) zetten vóór 1 januari 2022 alle bestaande certificaten om naar nieuwe certificaten.
Vanaf 1 januari zijn er vier deelgebieden waarop je gecertificeerd kunt worden: |
Vanaf de ingang van de NTA 8800 ben je ook verplicht om als bedrijf een certificering te halen voor het registreren van omgevingsvergunningen. Je kunt ervoor kiezen om je bedrijf BRL 9500 te certificeren of onder een zogenaamde “koepel” te werken. Instanties die een BRL 9500 certificaat kunnen afgeven: Dekra certification, EPG Certificering, KIWA en SKG-IKOB.
Koepels zijn zelf gecertificeerd, zodat je onder hun certificaat de labels kunt registreren. Hiermee wordt je dus ontzorgd in het kwaliteitsbewakingsproces, omdat zij dit voor je oppakken. Bedrijven die dit aanbieden zijn onder meer Onze Joost, 1rgielabel, BuildingLabel, Duurzaam Energieloket of Immocert. Overgangsregeling certificering bedrijven Tot 1 januari 2022 geldt een overgangsregeling voor de certificering. Tot 1 januari 2022 wordt een gecertificeerd bedrijf gelijkgesteld aan een bedrijf dat certificering heeft aangevraagd en dat voor de berekening gebruik maakt van vakbekwame en onafhankelijke adviseurs. Bedrijven die al eerder gecertificeerd waren onder de vorige versie van de BRL en de nieuwe toetreders op de markt mogen gebruik maken van deze overgangsregeling. Dit onder voorwaarde dat:
|
Niet alleen je bedrijf heeft een certificaat volgens de BRL 9500 nodig, ook als adviseur zul je (opnieuw) examens moeten doen om vakbekwaam te worden of te blijven. Ook hier zijn vier deelgebieden in te onderscheiden: EP-adviseur W-basis, EP-adviseur W – uitgebreid, EP-adviseur U-basis en EP-adviseur U-uitgebreid. De functie van EPA-opnemer vervalt vanaf 1 januari 2021.
Dan is nu de tijd om na te denken welke opnames je wilt gaan doen. Afhankelijk daarvan kun je ervoor kiezen om vakbekwaamheid te halen voor woning, utiliteit, basis of detailmethode. De detailmethode is verplicht voor:
Wil je voor meerdere soorten woningen of gebouwen berekeningen maken, dan is het verstandig om te kiezen om examen af te leggen op het hoogste niveau (U-detail), omdat je dan meteen vakbekwaam bent op de andere niveaus. Diverse cursusbureaus bieden opleidingen om je voor te bereiden op de examens. Naast het bekende CITO kun je voor de NTA 8800 ook examen doen bij ’t Examenpark. |
Heb je nog geen EPA- of EPN diploma, dan moet je een serie van examenmodules afleggen om vakbekwaam te worden. Je bent pas vakbekwaam als je alle modules met goed resultaat hebt voltooid. Bekijk de cursusbureaus voor een overzicht van de opleidingen en bijbehorende examens. |
Is de certificering rond en heb je alle examens met goed gevolg afgelegd? Dan kun je aan de slag als EP-adviseur. De gecertificeerde software kun je vanaf nu gebruiken voor berekeningen voor nieuwbouwprojecten en vanaf 1 januari gebruiken om woningen en gebouwen te certificeren.
Veel succes!