Bekijk hieronder het programma van de Vabi Expertisedag. Hier vind je meer informatie over de dag.
11.00 – 11.30 Ontvangst
11.30 – 11.50 Plenaire opening
12.00 – 12.40 Ronde 1
12.40 – 13.30 Pauze inclusief lunch
13.30 – 14.10 Ronde 2
14.15 – 14.55 Ronde 3
14.55 – 15.20 koffie break
15.20 – 16.00 Ronde 4
16.00 – 17.00 Borrel
In menig Programma Van Eisen of BREEAM certificering is een maximum aantal overschrijdingsuren van een bepaald comfort criterium zoals GTO of ATG. Om aan te tonen dat je onder het maximum aantal overschrijdingsuren blijft gebruik je een gebouwsimulatie berekening. Om met een zo klein mogelijk koelvermogen aan de gestelde eisen te voldoen zal je tot nu toe een meerdere berekeningen moeten maken om dit minimum koelvermogen te bepalen. Vanaf nu is dit proces geautomatiseerd. In de presentie wordt ingegaan hoe dit werkt en hoe je dat in je eigen project kan toepassen.
Spreker: Wim Plokker, Scientific research manager
In deze sessie kijken we naar de nieuwe Vabi Elements module: EPA export. Met behulp van deze module wordt alle invoer vanuit een Elements project doorgezet naar een EPA bestand. We gaan kijken naar de nieuwe functionaliteiten zoals de volledige installatietechnische export, de export vloer oppervlakten (Ag) rekening houdend met dragende, niet dragende constructies en meer.
Spreker: Kerim Jans, Product owner en consultant
In de praktijk worden er veel vuistregels gebruikt om te bepalen wat het nodige vermogen is van een warmtepomp. Met een warmteverlies schilberekening in Vabi EPA kan er eenvoudig een vermogen berekend worden op basis van de laatste ISSO-publicaties en de werkelijke gebouweigenschappen. Wanneer kan je deze tool inzetten en wat is het verschil met een warmteverliesberekening in Vabi Elements?
Sprekers: Thibaut Visser, Product owner en Esther Krombeen, Consultant
Hoe bereken je realistische volumestromen? Dit doe je door de werkelijke tappunten die open staan door te rekenen zonder gelijktijdigheid. In deze sessie laten we zien hoe je door middel van de nieuwe deellastberekening in Vabi UO realistische volumestromen kan berekenen. Zo krijg je inzicht in de toename van watergebruik of energieverbruik. Daarnaast kan je kijken of de stroming altijd de juiste richting op gaat alsmede of de temperaturen altijd voldoen aan de eisen. In Vabi UO kun je nu werkelijke volumes en drukken berekenen wanneer een tappunt of een combinatie van zelf op te geven tappunten open staan.
Spreker: Ton van der Velde, Product owner en consultant
Sinds juli 2023 is de berekening voor een maatwerkadvies ook beschikbaar op basis van de NTA 8800. Door het aanpassen van verschillende parameters kan de berekening worden gefit naar de gemeten energieverbruiken. Op deze manier kunnen de effecten van maatregelen op het energieverbruik beter in kaart worden gebracht.
Hoe zit dit in elkaar en wat kan je ermee?
Spreker: Thibaut Visser, Product owner
Vanaf 2024 is gebouwsimulatie uitgebreid met een PCM functionaliteit. In deze presentatie wordt ingegaan op de modellering van PCM materialen, en er wordt kort ingegaan op de benodigde invoer. De effecten van PCM op het comfort en energie gebruik worden gedemonstreerd met behulp van een voorbeeldberekening.
Spreker: Wim Plokker, Scientific research manager
Het kan niemand ontgaan zijn dat de energienormen steeds verder worden aangescherpt. Dit heeft tevens geleid tot een nieuwe rekenmethode voor warmteverliesberekeningen op Europees niveau. En daardoor was ISSO genoodzaakt om ISSO 51, ISSO 53 en ISSO 57 te herzien.
Wij nemen je mee in de belangrijkste wijzigingen in de warmteverliesberekening, zoals:
Daarnaast bespreken we ook de wijzigingen in Vabi Elements.
Sprekers: John Muis, software developer en Esther Krombeen, Consultant
Sinds de 11.50 versie van Vabi Uniforme Omgeving is het mogelijk om BIM modellen in te laden door middel van de IFC import. Deze functie maakt het mogelijk om data uit te wisselen tussen het BIM model en de berekening in Vabi UO. Daarnaast is het ook mogelijk om resultaten vanuit Vabi UO te exporteren naar het originele model in Revit. In deze sessie laten we deze functionaliteiten zien en is er mogelijkheid voor input op verdere ontwikkeling van de IFC koppeling.
Spreker: Ad Hoek, Product owner en consultant
In 2023 heeft KNMI een aantal klimaatscenario’s gepresenteerd die een mogelijk toekomstig klimaat rond 2050, 2100 en 2150 beschrijven. In deze lezing wordt gepresenteerd wat de scenario’s inhouden. Het KNMI heeft deze scenario’s ook omgezet naar uurlijkse waarden zodat er ook in gebouwsimulatie mee gerekend kan worden.
Spreker: Dr. Stefan Ligtenberg, meteoroloog en klimaatwetenschapper
Tijdens deze sessie blikken we terug op de afgelopen Vabi Elements releasen, en de aankomende releases. Zo komt de voorlopige planning aan bod en is er zeker ruimte voor input vanuit de Elements gebruiker zelf.
Daarnaast gaan we in op twee nieuwe ontwikkelingen: een MPG tool en de doorontwikkeling van daglichttoetreding binnen Vabi Elements.
Sprekers: Kerim Jans, Product owner en consultant en Matthijs van Dam, consultant
In deze gebruikersgroep wordt de ontwikkeling van EPA besproken. Hierbij wordt eerst stilgestaan bij hoe de softwareontwikkeling in zijn werk gaat en wat hier allemaal bij komt kijken.
Vervolgens worden daarbij twee nieuwe ontwikkelingen toegelicht: een nieuwe MPG tool en de ontwikkelingen voor de EPBD IV en NTA8800 wijzigingen in 2026.
In het derde deel van de sessie vragen we jullie ook om input. We gaan samen kijken naar de roadmap en kijken naar bekende wensen en er is de mogelijkheid om nieuwe wensen in te brengen.
Sprekers: Thibaut Visser, Product owner, Cecile Meeuwisse, Consultant en Pieter Vije, Consultant
In deze sessie wordt er een tipje van de sluier opgelicht over de toekomstige ontwikkelingen van UO, zoals onder meer de vernieuwing van het programma, en is het mogelijk om hier input voor te leveren. Tevens is het mogelijk om vragen te stellen of input te leveren voor alles dat met de Uniforme Omgeving te maken heeft.
Sprekers: Ad Hoek, Product owner/Consultant en Ton van der Velde Product owner/Consultant
Voor nieuwbouw geldt er de TO juli-eis. Tot 1 juli 2024 werd hier automatisch aan voldaan als er actieve koeling werd toegepast. Om te voorkomen dat er koeling wordt geïnstalleerd die niet aan de koudevraag kan voldoen, is dit nu niet zomaar voldoende. In de presentatie wordt verder ingegaan in deze bepalingen en wat de mogelijkheden zijn om hier mee om te gaan.
Spreker: André Kruithof, Senior specialist Energie & duurzaamheid, Nieman
Sinds maart 2022 heeft Esther een eigen rubriek in de Vabi Elements/UO nieuwsbrief die we 5x per jaar uitbrengen. Hier geeft Esther toelichting op vragen/problemen die veel aan de servicedesk worden voorgelegd. In 3 jaar zijn al veel onderwerpen behandeld, we zien ook dat de items regelmatig worden nagelezen. In deze sessie kijkt Esther terug op de reeds uitgebrachte items en kan ze aangeven welke ideeën er nog op “de plank liggen”. Verder is er in deze interactieve sessie ruimte om vragen te stellen of input te leveren voor toekomstige items.
Maak deze sessie mee!
Spreker: Esther Krombeen, Consultant
Ben je veel tijd kwijt aan het beheren van de energielabels voor verschillende opdrachtgevers? Duurt het langer om gegevens van de gebouwen van de opdrachtgever bij elkaar te zoeken in plaats van daadwerkelijk het label te berekenen? En wat doe je als je bij meerdere woningen of gebouwen snel wijzigingen moet doorvoeren die betrekking hebben op het energielabel? Tijdens deze sessie laten we je zien hoe Vabi Assets Energie je hierbij kan helpen. We laten zien hoe je snel bulkmutaties van vastgoedobjecten of appartementencomplexen door kan voeren met de kopieer-, renovatie en .csv-tool.
Spreker: Cecile Meeuwisse, Consultant
In deze sessie ontdekken docenten hoe Vabi Elements hen kan ondersteunen in het onderwijs en studenten beter kan voorbereiden op de praktijk. Er wordt ingegaan op de uitdagingen in zowel het onderwijs als de markt en hoe Vabi oplossingen biedt die aansluiten op onderwijsdoelen. Een gastspreker uit de praktijk deelt een inspirerend voorbeeld van het gebruik van Vabi Elements. Het doel is docenten te enthousiasmeren en met elkaar in contact te brengen om kennis en ervaringen uit te wisselen. De sessie sluit af met ruimte voor vragen en interactie.
Spreker: Matthijs van Dam, Consultant