Vraag het Esther: Deze week gaat het over PvE Gezonde Kantoren

In het Programma van Eisen Gezonde Kantoren komen ook vraagstukken over het comfort aan de orde. Ik zal dit keer ingaan, hoe met behulp van Vabi Elements Gebouwsimulatie aangetoond kan worden of er aan de eisen voldaan wordt.

In deze editie zal ik nader in gaan op het PvE Gezonde Kantoren (2021).

Eisen volgens PvE Gezonde Kantoren 

In 2018 is het Programma van Eisen Gezonde Kantoren uitgegeven vanuit het consortium Platform Gezond Binnenklimaat. In 2021 is een update versie uitgebracht. Het doel van de publicatie is om overzicht te creëren binnen de diverse eisen die je kunt stellen om een gezond en comfortabel binnenklimaat te bewerkstelligen.  

In het Programma van Eisen worden vier binnenmilieu thema’s benoemd: 

  • Lucht (binnenluchtkwaliteit); 
  • Klimaat (thermisch binnenklimaat); 
  • Licht (en uitzicht); 
  • Geluid. 

Per thema worden er drie ambitieniveaus omschreven: 

  • Klasse C (voldoende, basis, bouwbesluit); 
  • Klasse B (goed); 
  • Klasse A (zeer goed). 

De onderdelen die niet met Vabi Elements (kunnen) worden bepaald laten we hier buiten beschouwing. Hieronder de thema’s die wél kunnen worden bepaald.

Aantonen met behulp van Vabi Elements 

Lucht
Op het thema Lucht worden er eisen gesteld aan de CO2 concentratie en de relatieve vochtigheid in de ruimten. Qua CO2 concentratie is het mogelijk om een eigen tabel te maken waarin de CO2 klassen van de NPR CR 1752 of van PvE Frisse Scholen weergegeven worden. Het is helaas nog niet mogelijk om deze van PvE Gezonde Kantoren weer te geven. In onderstaande tabel zie je een vergelijk van de verschillende eisen. Maar je kunt een eigen tabel maken (zie onderstaand voorbeeld) waarin je voor een klasse C Gezonde Kantoren niet boven een waarde van 750 + 420 (standaard CO2 gehalte in buitenlucht in Vabi Elements) = 1170 ppm mag komen. En zo geldt dus voor klasse B een maximum van 870 ppm en voor klasse A een maximum van 720 ppm. 

Qua relatieve vochtigheid kun je in tabelvorm de maximale en minimale waarden laten weergeven. 

Je ziet dat qua CO2 concentratie alleen kantoor directie, archief en de entree voldoen aan klasse A (<720 ppm), dat de vergaderzalen nog maar nét aan klasse C voldoen en dat de overige ruimten aan klasse B (<870 ppm) voldoen. Qua RV voldoen de meeste ruimten aan klasse B/C (<70%) alleen Foyer en Vergaderzalen iets te hoog (en de toiletten bij de vergaderzalen).  

 

 

Aantonen met behulp van Vabi Elements 

Klimaat
Op het thema Klimaat worden er eisen gesteld aan: 

  • De operatieve temperatuur in de winter, deze is eenvoudig in een tabelvorm te presenteren 
  • Zomercomfort Beta gebouwen, deze zijn ook in tabelvorm te presenteren 
  • Zomercomfort Alpha gebouwen, zelfs deze kan in een tabel weergegeven worden (ATG) 
  • Lokale behaaglijkheid: ook alle drie de eisen binnen dit onderdeel kunnen zichtbaar gemaakt worden: de vloertemperatuur binnen een klasse, de verticale temperatuurgradiënt én de stralingsasymmetrie (inclusief de uren buiten een klasse)  

In onderstaande voorbeeld tabel is goed zichtbaar dat de minimumtemperatuur voldoet aan klasse C/B en de maximumtemperatuur voor Beta gebouwen alleen in de foyer en vergaderzalen niet voldoet aan klasse A. 

Handige linkjes
Hieronder vind je nog een aantal handige en interessante artikelen.

Programma van Eisen Gezonde Kantoren 

Zo toets je de binnenluchtkwaliteit van het programma van Eisen van Frisse Scholen – Vabi 

Tabellen wijzigen en in 3D weergeven 

Heb je vragen of wil je meer informatie over hoe je met Vabi Elements Gebouwsimulaties kunt aantonen of aan de eisen wordt voldaan? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

24 september 2024
Sneakpreview: Vabi EPA en Vabi Assets 11.1

Begin november staat er een nieuwe update op de planning, Vabi EPA en Assets 11.1. Naast de verschillende noodzakelijke verbeteringen zijn er ook enkele...

24 september 2024
Transitievisie Warmte naar warmteprogramma: wat houdt het in?

In 2021 hebben alle gemeenten een Transitievisie Warmte op moeten opstellen. Hierin geven de gemeenten per wijk aan wat het meest waarschijnlijke duurzame alternatief...

24 september 2024
Nodige koelvermogen bepalen volgens bijlage AA met de rekentool en EPA NTA8800

Sinds 1 juli is het toepassen van actieve koeling bij nieuwbouw niet zomaar voldoende om aan de TO-juli eis te voldoen. Er moet daarbij...