Vraag het aan Esther: Deze week gaat het over de batterijen in de luchtbehandelingskast

Op de servicedesk krijgen we regelmatig vragen over luchtbehandelingskasten en hun toepassing in Vabi Elements Gebouwsimulaties. De laatste tijd zien we steeds vaker projecten waarbij extra toelichting nodig is. Daarom richten we ons in dit artikel specifiek op de verwarmings- en koelbatterij, en hoe deze bijdragen aan een efficiënte en nauwkeurige simulatieberekening.

  1. Totale luchthoeveelheid
  2. Specificatie batterijen
  3. Resultaten

Totale luchthoeveelheid

In het sjabloon afgifte wordt de koppeling naar de luchtbehandelingskast gemaakt. Er is dus bekend welke ruimten op een luchtbehandelingskast aangesloten zijn. De eveneens aan deze ruimten gekoppelde ventilatiesjablonen bepalen (per uur) de luchthoeveelheid van de betreffende luchtbehandelingskast. De specificaties van alle onderdelen van de luchtbehandelingskast dienen uitgelegd te zijn op de totale luchthoeveelheid. Stel dat er 10 ruimten aangesloten zijn die 1.000m³/h als luchthoeveelheid hebben dan zijn de waarden die bij de WTW en/of de batterij(en) ingevoerd worden dus voor 10.000m³/h. Ook als niet alle ruimten worden berekend: dan worden de specificaties naar rato omgerekend.

Specificatie batterijen

Thermisch vermogen:

Zoals benoemd zijn de thermische vermogens gebaseerd op “alle ruimten in gebruik”.

Als de waarde op ongelimiteerd staat dan zal het altijd mogelijk moeten zijn de gewenste inblaastemperatuur (luchtdistributie) te halen. Enige uitzonderingen zijn dat de opwekker een beperkt vermogen kan hebben en/of dat het aangesloten distributienet niet de juiste temperatuur aanlevert: met water van 17°C kan de koelbatterij de lucht niet naar 16°C koelen.

Specificaties:

Zodra er bij het thermisch vermogen een waarde wordt ingevuld dan dient men ook de specificaties bij deze waarde op te geven:

  • Wateraanvoer: de aanvoertemperatuur van het distributienet waarbij het thermisch vermogen behaald wordt. Indien het distributienet een afwijkende aanvoertemperatuur heeft, dan wordt het thermisch vermogen, dat geleverd kan worden, hierop aangepast.
  • Waterafvoer: de retourtemperatuur van het distributienet, de delta T bepaalt uiteraard het debiet en specificeert hiermee de batterij.
  • Lucht ingang: de intredeconditie van de te verwarmen of te koelen lucht. Voor de koelbatterij dient ook de Relatieve Vochtigheid te worden opgegeven.
  • Luchtuitgang: de uittrede conditie van de lucht bij het opgegeven vermogen. Voor de koelbatterij dient hier ook de Relatieve Vochtigheid te worden opgegeven.

Let er wel op dat de waarde die hier ingevuld worden reële waarden zijn: proces moet volgens het Mollier-diagram mogelijk zijn.

Distributienet:

Hier kies je het aangesloten distributienet. Zolang de aanvoertemperatuur van dit net overeenkomt met de specificatie dan zal het opgegeven thermisch vermogen behaald kunnen worden.

Resultaten

Onder de kop Energiestatistieken is snel te vinden wat de warmtelevering [kWh] en de maximum warmteafgifte [W] van de batterij is. En uiteraard voor de koelbatterij de koudelevering [kWh] en maximum koudeafgifte [W].

Dezelfde waarden worden ook in de word-rapportage onder het kopje energiestatistieken vermeld.

Genoemde posten kunnen onderverdeeld worden in:

  • Verwarming:
    • Verwarming, benodigd voor het verwarmen van de lucht naar de gewenste inblaastemperatuur;
    • Bevochtiging, in het geval van adiabatische bevochtiging is er extra verwarming benodigd om na het bevochtigen de inblaastemperatuur te behalen;
    • Ontvochtiging, als er ontvochtigd wordt middels de koelbatterij, dan moet de lucht daarna weer verwarmd worden.
  • Koeling:
    • Voelbare koeling, benodigd voor het koelen van de lucht naar de inblaas temperatuur;
    • Latente koeling, benodigd voor het koelen van de lucht naar de inblaas temperatuur;
    • Ontvochtiging voelbare koeling, benodigd indien er middels de koelbatterij ontvochtigd wordt, regeling op Relatieve Vochtigheid in een ruimte;
    • Ontvochtiging latente koeling, benodigd indien er middels de koelbatterij ontvochtigd wordt, regeling op Relatieve Vochtigheid in een ruimte.

Alle posten kunnen in de daguitvoergrafieken zichtbaar gemaakt worden en eventueel naar Excel geëxporteerd worden om verder te bewerken. In het voorbeeld zie je dat alle posten een waarde hebben en hoe dit er in een grafiek (van een week i.p.v. een jaar) uitziet.

We hebben ook een webinar gegeven over dit onderwerp. Bekijk deze hier terug. Ook de uitvoer en rapportage hebben we een keer in een webinar toegelicht. Deze kan je hier terug vinden.

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.

Gerelateerde artikelen

27 februari 2025
Effectenstudie ISSO 53 en 57

De nieuwe publicaties van ISSO 53 en 57 zijn inmiddels een tijd terug uitgebracht, en na het succes van de vorige effectenstudie over ISSO...

26 februari 2025
Update: Overstap naar het Vabi Platform

Vanaf versie 3.12 van Vabi Elements wordt je per uitnodiging gemigreerd naar het nieuwe Vabi Platform. Dit platform vervangt het oude klantportaal en maakt...

24 februari 2025
KNMI 2023 Klimaatscenario’s

In oktober 2023 heeft het KNMI nieuwe toekomstige klimaatscenario’s gepresenteerd. In een eerder artikel gaven we aan dat we deze data in Vabi Elements...