Delft, 30 september 2019 – De NTA 8800, de nieuwe methodiek voor het berekenen van energielabels, gaat op 1 juli 2020 in. We weten dat er veel gaat veranderen. Wat er precies gaat veranderen, wordt maar langzaam bekend. Veel corporaties stellen ons de vraag: wat moeten we met onze energielabels? Is het verstandig om alles af te melden voordat de NTA 8800 ingaat? Of kunnen we beter wachten? Wij geven vier overwegingen die je mee kunt nemen in deze beslissing.
1. Het energielabel is 10 jaar geldig.
De NTA 8800 krijgt een andere uitkomst. Werken we nu nog met een Energie-index, straks werken we met drie BENG indicatoren. Deze uitkomst wordt straks ook vertaald naar een labelklasse, zoals we gewend zijn. De labelklasse zal gekoppeld worden aan de BENG-2-indicator, uitgedrukt in kWh/m2. Naar verwachting zullen de labelklassen dit najaar door het ministerie van BzK ter consultatie worden aangeboden. Ook bij de NTA 8800 komt er dus uiteindelijk een energielabel uit.
Een energielabel en afgemelde Energie-Index is 10 jaar geldig. Een energielabel dat bijvoorbeeld in 2020 is afgemeld, is hoe dan ook geldig tot 2030, of die nu met de nieuwe methodiek wordt afgemeld, of met de huidige methodiek. De afgemelde Energie-Index is belangrijk bij de bepaling van de huurpunten: Is het label niet meer geldig, dan verval je voor de puntentelling automatisch terug naar het bouwjaar. Dit levert vaak veel minder punten op. Het is dus van belang om te zorgen voor een geldig en actueel energielabel. Vabi Assets Energie zal voor de woningen die voor de NTA8800 afgemeld zijn inzichtelijk maken hoeveel WWS punten er voor- en na de NTA8800 gehaald kunnen worden.
2. Er komen nieuwe opnamevelden bij .
We verwachten dat het nieuwe opnameprotocol op zeer korte termijn wordt gepubliceerd. Dan weten we welke opnamevelden er extra moeten worden opgenomen om volgens de NTA 8800 te rekenen. Vanuit Vabi leveren we straks een conversietool aan, die zorgt dat alle huidige data zoveel mogelijk worden omgezet om te kunnen rekenen met de NTA 8800 methodiek. Toch zal er aanvullende informatie nodig zijn. Voor het berekenen van energielabel is het belangrijk dat deze extra informatie juist en volledig worden ingevoerd. Hiervoor is het bezoeken van woningen mogelijk nodig.
Zodra bekend is welke extra velden benodigd zijn voor de NTA 8800, laten we dit weten via onze website, nieuwsbrief en e-mails, zodat iedereen zich hier alvast op kan voorbereiden.
3. Energie-adviseurs worden schaars.
De NTA 8800 wordt een methodiek voor woningbouw, utiliteitbouw, nieuwbouw en bestaande bouw. Dit heeft consequenties. De nieuwe rekenmethodiek is uitgebreider dan de huidige rekenmethodiek. Waarschijnlijk betekent dit een langere opnametijd. Bovendien moeten alle adviseurs opnieuw worden opgeleid. Adviseurs die voorheen alleen nieuwbouwberekeningen deden, moeten nu ook worden opgeleid. En het vereenvoudigd energielabel gaat waarschijnlijk verdwijnen. Dus ook particuliere huizenbezitters moeten straks wellicht hun label laten opnemen door een energie-adviseur. Wij horen dat op dit moment veel energie-adviseurs al krap in hun tijd zitten en naar verwachting zal deze krapte dus toenemen.
4. Datakwaliteit is belangrijk .
Bijna elke corporatie heeft datakwaliteit als speerpunt op de agenda staan. De datakwaliteit van het energielabel wordt hierbij steeds belangrijker. Het energielabel vormt de basisinput voor het zo belangrijke doel om het klimaatakkoord te behalen. Beslissingen wil je uiteraard nemen op de meest actuele en betrouwbare data. Zorg daarom dat de data straks goed geconverteerd en bijgehouden is voor de woningen die voor de NTA8800 opgenomen zijn. Lees hier hoe Vabi Assets Energie kunt gebruiken als input voor jouw energiebeleid.
Elke corporatie heeft andere afwegingen om wel of niet hun energielabels nu af te melden. Wil je voor jouw specifieke corporatie weten wat het juiste moment is? Neem dan contact op met je energie-adviseur. Zij kunnen je hierin adviseren. Bekijk hier met welke partners we werken.