Veel gestelde vragen Vabi Elements

Ben je nieuw met Vabi Elements en/of loop je tegen problemen aan? In dit artikel kijken we naar de meest voorkomende vragen van andere gebruikers in de afgelopen tijd. Ontdek waarom je koellastberekening mogelijk 0W aangeeft, hoe je een foutmelding over negatieve temperaturen oplost, en waarom je zonwering niet reageert. Lees daarnaast ook de mogelijkheden hoe je de rekentijd van je project kunt verkorten.

Waarom staan er geen resultaten en/of is de maximale koellast 0W in mijn koellast berekening?

Het is natuurlijk best vervelend als je moeite hebt gedaan om een project in te voeren binnen Vabi Elements, maar het resultaat geeft je 0W. Gelukkig is dit probleem makkelijk op te lossen.

Wat gebruikers soms vergeten is dat er voor de koellastberekening alleen maar bekend hoeft te zijn of er wel of geen koeling aanwezig is in verschillende ruimtes. Dit geef je binnen Vabi Elements aan door een vinkje aan of uit te zetten. Controleer bij Sjablonen > Afgiftesysteem of in het blok Afgifte-apparaten het vinkje aanstaat “Koeling aanwezig”. Wanneer dit vinkje aanstaat, worden de ruimtes gekoppeld aan dit afgifte sjabloon en meegenomen voor de koellastberekening.

In mijn gebouwsimulatieberekening krijg ik de melding Programma stopt – Subroutine pschrom.f Dry Bulb Temperature in K negatief, wat betekent dit?

Deze melding heeft te maken met een te hoog vochtgehalte in een ruimte. Dit kan worden veroorzaakt door een tekort aan of geen ventilatie met behandelde lucht, een hoge persoonsbelasting, een lage ruimtetemperatuur of veel infiltratie (vochtige buitenlucht). Wij raden dan aan om hier de invoergegevens op te controleren.

Een eerste actie kan zijn om de WTW uit de luchtbehandeling te verwijderen en te controleren of de berekening dan wél doorgaat. Als er een WTW is toegepast is er namelijk een controle op de retourconditie. Vervolgens kunnen in de uitvoer de ruimten gezocht worden waar de te hoge RV waarden optreden en wanneer. In de daguitvoergrafiek van de betreffende ruimten kan dan waarschijnlijk de oorzaak gevonden worden. Bijvoorbeeld wél persoonsbelasting maar geen ventilatie.

Een andere mogelijke oorzaak is een U-waarde van 6W/m²K of hoger, of het gebruik van meer dan één spouw in de constructie. Ook kan het opnemen van metaal in de constructie deze melding veroorzaken. 

Waarom schakelt de zonwering niet? 

Dit is een veelvoorkomende vraag en kun je makkelijk oplossen door de volgende stappen te doorlopen:

  1. Controleer bij Sjablonen Gebouwregelingen of in het blok Schakelniveau zonwering op ‘Geregeld’ staat. 
  2. Controleer of dit Sjabloon Gebouwregelingen gekoppeld is aan het gebouw bij Eigenschappen Gebouwen. 
  3. Controleer of er zonwering aanwezig is in de toegepaste ramen bij Hulpmiddelen Constructies. 

Meestal wordt een van de stappen vergeten, waardoor de zonweren niet (mag) schakelen. 

Mijn berekening duurt erg lang. Wat kan ik doen om de rekentijd te verkorten?

Een lange rekentijd kan veel oorzaken hebben. Het loont al om goed naar de meldingen tijdens het rekenen te kijken. De rekentijd kan vanuit de geometrie komen. Een geometrie met veel oriëntaties zorgt voor meer rekentijd. Dit kan komen doordat getracht is om een ronde gevel te modelleren door middel van veel kleine vlakken met ieder een eigen oriëntatie. Maar ook als er niet “netjes” getekend is en er dus kleine verschillen in oriëntatiehoek zijn, zoals 89.99°, 90.00° en 90.01°, doet zich dit voor. Ook dit zorgt voor veel oriëntaties en dus meer rekentijd. Verder is het nuttig om overbodige lijnen te verwijderen: hoe meer vlakken, hoe meer rekentijd. 

De rekentijd kan ook verhoogd worden door installatietechnische aspecten, zoals de aanwezigheid van vloerverwarming, vloerkoeling of betonkernactivatie. Dit resulteert in aanzienlijk meer benodigde rekentijd. Maar ook het toepassen van ongelimiteerde vermogens bij afgifteapparaten of opwekkers zorgt voor veel zogenaamde iteraties. Hier kan het dus nuttig zijn om tóch vermogens op te geven. 

Maar uiteraard zorgen grote projecten met veel ruimtes, die allemaal worden doorgerekend, voor “lange” rekentijden. Het kan dan schelen om voor de conceptkeuze maar een beperkt aantal ruimten door te rekenen. 

En natuurlijk werkt het gebruiken van een snellere pc ook wonderen als het om de rekentijd van een project gaat. Op deze pagina vind je de aanbevolen systeemvereisten van een te gebruiken pc.

Als je liever zelf op onderzoek uitgaat voordat je contact opneemt met onze Servicedesk, vind je de meest gestelde vragen op onze pagina. Daarnaast hebben wij ook een Online help.

Tip: druk op F1 wanneer je een invoerveld hebt geselecteerd om direct naar de juiste pagina in de Online Help te gaan.

Bekijk ook de Online Academy voor kennisartikelen, doe-het-zelf trainingen en teruggekeken webinars. Kom je er niet uit of wil je direct hulp? Onze Servicedesk is bereikbaar op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur via elements@vabi.nl, uo@vabi.nl of bel (015) 21 33 501.

Gerelateerde artikelen

12 juli 2024
Vraag het Esther: een nieuwe optie in VA100 Leidingnetberekening

VA100 Leidingnetberekening is sinds versie 11.60 uitgebreid met een mooie functie die in (de huidige) versie 11.62 weer aangevuld is. Deze functie zorgt ervoor...

09 juli 2024
De Ψ (psi)-waarde. De lineaire koudebrug tussen het glas en het kozijn.

Een veld waar we veel vragen over krijgen is de Ψ (psi)-waarde. Je kan het vinden onder hulpmiddelen >> constructies bij je ramen. Wat...

04 juli 2024
ISSO 51 effectenstudie 2017 vs 2023

Op 12 juni 2023 is een vernieuwde publicatie van ISSO 51 uitgebracht. Dit is inmiddels al een tijd terug, maar natuurlijk niet te laat...