Sneakpreview: Vabi EPA en Vabi Assets 11.1

Begin november staat er een nieuwe update op de planning, Vabi EPA en Assets 11.1. Naast de verschillende noodzakelijke verbeteringen zijn er ook enkele nieuwe features te verwachten in deze versie.

Vabi EPA en Vabi Assets Energie:

  • Het wordt mogelijk om te rekenen met een kwaliteitsverklaring voor de opwekker bij een indirect verwarmd vat. In de meeste kwaliteitsverklaringen van opwekker met voorraadvat, zit het verlies van het vat meegenomen in het totale rendement op de verklaring. In dat geval moet er gerekend worden als ‘compleet toestel’. In een aantal kwaliteitsverklaringen is er een apart rendement van enkel alleen de opwekker gemeten die vervolgens warm water aan het vat levert. Voor deze situaties wordt het mogelijk om bij de invoer van een indirect verwarmd vat te rekenen met een kwaliteitsverklaring voor de opwekker en vat afzonderlijk.
  • Om een berekening te maken volgens bijlage AA, voor het bepalen van het nodige koelvermogen, zijn tussenresultaten uit de berekening over de ventilatiestromen in de maand juli nodig. Deze zijn vanaf de komende update beschikbaar in de objectenrapportage.

Vabi Assets Energie:

  • Aanpassing WWS-berekening: Op 1 juli is uiteindelijk de nieuwe wet betaalbare huur ingegaan. Onderdeel hiervan zijn de nieuwe puntenaantallen op basis van het energielabel. Woningen met een E, F of G label krijgen nu negatieve punten toegedeeld. Vanaf de komende update zal er gerekend worden met deze nieuwe punten.
  • Ook voor onzelfstandige wooneenheden is er een aangepaste WWS-puntenberekening. Daarvoor wordt het dus ook per object in Assets Energie mogelijk om aan te geven of het om een onzelfstandige woning gaat.
  • De energieplannen zullen in 11.1 efficiënter worden doorgerekend. Momenteel moet het gehele plan opnieuw worden berekend, zodra er één woning opnieuw gewijzigd is. Na de update wordt een energieplan in deze situatie niet meer opnieuw berekend, maar wordt deze geüpdatet door enkel voor de gewijzigde objecten het energieplan opnieuw door te rekenen.
  • In de update is er een wijziging doorgevoerd in de rollen en rechten binnen Vabi Assets Energie. Deze zijn tweeledig: Allereerst zijn de beschikbare rollen aangepast. De rollen ‘inspecteur’ en ‘manager’ zijn verwijderd; deze hadden binnen de huidige Vabi Assets Energie geen rechten buiten het inzien van de handleiding. De rol van ‘Secretariaat’ wordt hernoemd naar ‘Alleen-lezen’. Daarnaast is er een nieuwe rol toegevoegd: ‘Beleidsmedewerker energieplannen’. Deze kan net als bij de rol beleidsmedewerker rapportages maken en objecten inzien maar niet bewerken. Aanvullend heeft deze rol ook rechten voor het aanmaken en beheren van maatregelen en energieplannen.

Zoals altijd wordt er bij de update een volledig overzicht van de wijzigingen beschikbaar gesteld in de releasenotes.

Heb je vragen over het bovenstaande artikel en onze software? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

26 september 2024
Vraag het Esther: Deze week gaat het over PvE Gezonde Kantoren

In het Programma van Eisen Gezonde Kantoren komen ook vraagstukken over het comfort aan de orde. Ik zal dit keer ingaan, hoe met behulp...

24 september 2024
Transitievisie Warmte naar warmteprogramma: wat houdt het in?

In 2021 hebben alle gemeenten een Transitievisie Warmte op moeten opstellen. Hierin geven de gemeenten per wijk aan wat het meest waarschijnlijke duurzame alternatief...

24 september 2024
Nodige koelvermogen bepalen volgens bijlage AA met de rekentool en EPA NTA8800

Sinds 1 juli is het toepassen van actieve koeling bij nieuwbouw niet zomaar voldoende om aan de TO-juli eis te voldoen. Er moet daarbij...