Energierekening 2019: zet de huurders in control!

Delft, 28 januari 2019  – Het zal niemand zijn ontgaan dat de tarieven voor energie in 2019 fors gaan stijgen. Bronnen, zoals de website Milieucentraal, Pricewise.nl en Energievergelijker.nl, spreken van ruim 300 Euro per jaar extra voor een gemiddeld huishouden. De belangrijkste oorzaak van de stijging is de belastingverhoging op gas en een hogere inkoopprijs van de energieleveranciers. Daarnaast verhogen de grootste energieleveranciers hun variabele leveringstarieven. Het wordt voor hen namelijk duurder om de energie in te kopen.

Bron: www.energievergelijken.nl

Het is voor het eerst in jaren dat de energielasten substantieel gaan stijgen. Veel bewoners van met name oudere woningen gaan dus fors meer betalen aan hun energierekening. Vooral huurders van oudere woningen met slechte isolatie krijgen nu de rekening gepresenteerd: zij moeten meer betalen terwijl ze nauwelijks invloed hebben om de energierekening te verlagen. Ze zijn tenslotte afhankelijk van de woningeigenaar voor energiebesparende maatregelen.

Bijna elke corporatie heeft op hoofdlijnen al plannen gemaakt om hun voorraad CO2 neutraal te maken in 2050. Maar 2050 is nog ver weg. Wat gebeurt er nu met de slecht geïsoleerde woningen die pas later voor sloop of renovatie aan de beurt zijn? Worden deze bewoners nu dankzij de maatregelen van de overheid in de kou gezet? Of kun je deze huurders als corporatie wel helpen om hun energierekening beheersbaar te houden?

Huurders in control

Hoewel de plannen op grote lijnen wellicht al klaarliggen, kun je de huurders waarvan de woningen de komende jaren nog niet op de planning staan om gesloopt of gerenoveerd te worden, toch al snel helpen om de energierekening beheersbaar te houden. Denk aan de volgende maatregelen:

  • Bewustwording. Zorg bijvoorbeeld dat mensen weten wat hun verbruik is en waar het vandaan komt. Er zijn veel bedrijven die de slimme meters uitlezen en de gegevens via een app of website beschikbaar stellen. Dit kan voor bewoners een eyeopener zijn en de eerste stap naar ander gedrag ten opzichte van het energiegebruik.
  • Zorg voor kleine incentives. Bied bijvoorbeeld ledverlichting, radiatorfolie of kierdichting aan. Deze kleine maatregelen zullen voor de bewoners al een enorm verschil maken.
  • Regel installaties goed in. Dit zorgt ervoor dat ze beter en energiezuiniger functioneren.

Kleine huurverhoging mag

Laat zien wat maatregelen kosten. Veel corporaties bieden pakketten aan, waarbij bewoners zelf het initiatief nemen om dit aan te schaffen tegen een geringe huurverhoging. Door hierbij de totale woonlasten inzichtelijk te maken, kun je aantonen dat die paar euro extra niet opweegt tegen de grote stijging van de energielasten. Zo kunnen huurders bewust kiezen voor een hogere of lagere energierekening of hogere of lagere huur. Hiermee kun je de huurverhoging naar de huurder, maar ook de investering naar de toezichthouders verantwoorden.

Kiezen op basis van totale woonlasten

De huurder bewust maken van de energielasten begint al bij het zoeken naar een woning. Zet je bij de vrijkomende woningen de totale woonlasten neer of zelfs een betaalbarheidsadvies voor de toekomstige huurder, zullen ze meer inzicht krijgen in hun eigen mogelijkheden. Hiermee geef je de huurder al een klein duwtje om wellicht toch voor een andere (energiezuinigere) woning te kiezen of bewuster met energiegedrag om te gaan. Veel corporaties, zoals Actium, Woonconcept, Wonen Zuid en de corporaties die zijn aangesloten bij Sociale Verhuurders Haaglanden tonen dit met tevredenheid op hun website of gebruiken het in gesprekken met huurders.

Wees zelf ook in control

Weet je als corporatie in welke wijken, buurten en complexen de grootste woonlastenrisico’s zijn? Maak dit inzichtelijk! Zo weet je precies waar je wel of niet als eerste maatregelen moet nemen.  Dit kan via cijfers van het CBS, via cijfers van de energiemaatschappijen of via enquêtes onder bewoners. Werkelijke verbruikscijfers kunnen worden opgeslagen in Vabi Assets Energie. Zo kun je analyseren waar het meest verbruikt wordt en daar proactief actie op te ondernemen.

Meer informatie over woonlasten

Benieuwd hoe dit er in de praktijk uitziet of wil je met jouw corporatie zelf aan de slag met woonlasten?  Neem dan contact met ons op of bekijk onze woonlastenpagina. Wij helpen je graag verder.

Gerelateerde artikelen

21 oktober 2024
Succesvolle deelname aan de Vakbeurs Energie 2024

Afgelopen week stonden we weer met trots op de Vakbeurs Energie. De Vakbeurs Energie is hét toonaangevende zakelijke netwerkevenement in Nederland dat zich richt...

02 oktober 2024
Energielabel ophalen in Vabi Assets Energie

Het ophalen van een energielabel of energiecertificaat in Vabi Assets Energie wordt geregeld via het documentbeheersysteem. Voordat je het energiebestand kan ophalen in Vabi...

26 september 2024
Vraag het Esther: Deze week gaat het over PvE Gezonde Kantoren

In het Programma van Eisen Gezonde Kantoren komen ook vraagstukken over het comfort aan de orde. Ik zal dit keer ingaan, hoe met behulp...