Berekening wachttijden in tapwaterprogramma VA109

In de huidige versie 10.70  is het uitrekenen van de wachttijden ingebouwd. In Isso 55 staan in specificatieblad II.4-3 [Maximale lengte uittapleiding] formules gegeven voor de berekening van de wachttijd bij tappunten. Dit kan per tappunt verschillen. Voor b.v. een douche mengkraan zou dit 30 sec kunnen zijn, voor een keukenmengkraan anders, bij een bad maakt het niet veel uit wat de wachttijd is, tenzij deze weer ook als douche gebruikt kan worden. Deze methode is in het programma ingebouwd.

Bij het eindapparaat, in bijgaand voorbeeld een douche, is een wachttijd opgegeven van 30 sec. Blijft hier 0 sec staan dan wordt voor dit tappunt geen wachttijd uitgerekend.

Bij het warmwaterapparaat wordt de toestelwachttijd opgegeven. Bij de afmetingen kunnen de DHw,70 _factoren worden opgegeven. De DHw,70 _factor is een maat die aangeeft hoe de verhouding is van de warmte welke doorgegeven wordt naar de volgende leiding en hoeveel warmte naar de omgeving uitstraalt. Volgens Isso55 kunnen dit de waarden uit de tabel II.1 zijn:

Dit kan echter per fabrikant verschillen, afhankelijk van de samenstelling van de materialen. Deze waarden kunnen dus ook per diameter anders zijn.  Hier kun je ook het verschil weergeven tussen opbouw en inbouw leidingen. De leidinggegevens zien er dan als volgt uit:

Je kunt aangeven wat de isolatiegegevens zijn van de leiding. Daarna kun je de lengte opgeven welke is geïsoleerd. Laat je de gegevens op 0 staan dan worden de gegevens uit het algemene scherm gebruikt. Dit zelfde geldt ook voor de omgevingstemperatuur . Als laatste kun je keuze maken of het programma de DHw,70 _factor van opbouw moet gebruiken, van inbouw, of dat je toch een eigen waarde wilt opgeven. Vervolgens kun je een berekening opstarten. Het programma rekent dan de wachttijd uit van het tappunt tot aan het warmwatertoestel, maar stopt eerder wanneer een ringleiding wordt bereikt of wanneer het een leiding tegenkomt waarop een tappunt voor CV is aangesloten.

De uitvoer ziet er dan als volgt uit:

Heb je nog vragen of wil je meer weten over Vabi Uniforme Omgeving? Neem dan contact met ons op.

 

Gerelateerde artikelen

26 maart 2020
Undo functie in Vabi Uniforme Omgeving

De undo functie is een veelgevraagde functie bij software. De stromingsprogramma’s hebben niet de klassieke undo functie (ctr+z) ingebouwd. Wel hebben we gemerkt dat...

31 januari 2017
Van jaarlijks naar eenmalig installeren van de Vabi UO licentiekey

Delft, 31 januari 2017 – Het jaarlijkse de Vabi licentie installeren is verleden tijd. Op het klantportaal staat vanaf 1 februari 2017 een software update...

09 juni 2020
Leidingverliezen in Leidingnet VA100

In de vorige versie werd de begintemperatuur gevraagd alsmede het temperatuurverschil over de apparaten. De begintemperatuur werd gebruikt om de soortelijke massa (Rho) en...