Zoals je van Vabi kunt verwachten is ook in Vabi Elements update 3.4 (juli 2018) de user experience weer verbeterd. Diverse invoerschermen ondergingen een visual design upgrade, grafieken zijn uitgebreid en het licentiesysteem is geoptimaliseerd voor gebruik op standaard computers, flexibele en virtuele werkplekken. Laat je verrassen door de waanzinnige performance verbetering bij het openen en bewerken van de geometrie van grote gebouwen.
In deze release staan de volgende thema’s centraal:
Lees verder onder de afbeelding
Eerdere releases brachten al zelf configureerbare uitvoertabellen waarmee je eenvoudig 3D visualisaties maakt of waarden naar Excel exporteert. Hierdoor kun je resultaten analyseren, rapporteren en optimaliseren op zowel technisch als prestatie gebied. Maar Vabi Elements 3.4 gaat verder dan dit!
Er zijn meer resultaten toegevoegd, zoals bijvoorbeeld de ATG-comfortklasse resultaten. Je kunt bij de ruimte-eisen aangeven op welke ATG-comfortklasse je wilt toetsen en in de uitvoertabellen worden dan alleen deze resultaten getoond. Ook controleer je de invoer eenvoudig en snel door het zelf toevoegen in de configureerbare tabellen. Enerzijds visualiseer je zo welke eigenschappen aan welke ruimten zijn gekoppeld. Anderzijds kun je overzichtelijk analyseren welke gevolgen jouw invoer heeft voor de resultaten. Het biedt je optimale controle waar de invoer- en uitvoerresultaten in één tabel zitten en je zo kunt visualiseren en exporteren.
Lees verder onder de afbeelding
Bij simulaties verwacht jouw klant een realistische voorspelling. Gebouwsimulatie is hiervoor al dé oplossing. Sinds de voorgaande release kun je al het deellastgedrag van ketels, koelmachines en warmtepompen in je advisering meenemen. In deze release gaan we nog een stap verder in een werkelijke voorspelling door diverse installatie- en bouwkundige concepten toe te voegen.
Gebouwsimulatie is uitgebreid met de veelgebruikte vochtterugwinning in de warmteterugwinning techniek (WTW) en laat de impact op het energiegebruik zien. In veel gevallen is de benodigde energie voor bevochtiging aanzienlijk lager, terwijl de comforteisen wel gehaald worden. Ook de ontvochtiging in de luchtbehandeling wordt in Vabi Elements 3.4 apart van de koeling gevisualiseerd in dezelfde maandgrafiek. Dit geeft je inzicht in de benodigde energie bij de luchtbehandeling.
Wordt in jouw project klimaatramen toegepast of overwogen? Met Vabi Elements Gebouwsimulatie 3.4 simuleer je de effecten op energie en comfort. Hiervoor hoef je geen ingewikkelde glasnetwerken te maken, maar je doet dit gewoon in het constructiescherm. Kies daar voor een standaard raam of een klimaatraam. De simulatie past zich automatisch aan het gekozen glasconcept aan. Ook de Hollandse klimaatgevel kan worden berekend als je beweegbare zonwering aan de binnenzijde hebt.
Er zijn nieuwe opwekkers toegevoegd in Vabi Elements EPG (voor het NEN 7120 correctieblad), zoals de biomassa-ketel. Omdat deze technieken steeds vaker toegepast worden, zijn deze nieuwe opwekkers – net zoals lokale opwekkers – ook in Vabi Elements Gebouwsimulatie beschikbaar gemaakt voor jouw simulatieberekeningen.
De invoer voor de standaard ramen is in Vabi Elements 3.4 snel en makkelijk. Je kiest voor de meegeleverde glastypen of vult zelf de specificaties in. Dit geldt ook voor de zonwering. In samenwerking met zonweringleveranciers zijn standaard zonweringtypen bepaald die je kunt kiezen; slecht, matig of goed. Als specificaties zijn de huidige marktwaarden toegepast op deze categorieën. Uiteraard kun je deze waarden naar eigen inzicht handmatig aanpassen.
Lees verder onder de afbeelding
Achter de schermen zijn ook verbeteringen toegepast! Het geometriescherm is nog verder verbeterd. Het gebruik is makkelijker en het openen van de geometrie is aanzienlijk sneller geworden:
40 ruimten - tot 2x sneller
360 ruimten - tot 15x sneller
700 ruimten - tot 22x sneller
1800 ruimten - tot 50x sneller