Er staat een nieuwe update voor je klaar! Voor deze update hebben we de klantwensen centraal gezet. Voor de module VA109 tapwater houdt dit in dat het vanaf nu mogelijk is om voor warmtapwater de wachttijden te laten bepalen. Ook hebben we een invoerveld gemaakt voor de aansluitmaat, deze is van groot belang bij bijvoorbeeld de brandslanghaspels. Zo wordt voorkomen dat in de berekening de aansluitmaat van de brandslanghaspels te klein wordt aangenomen, wat tot een grote benodigde opvoerhoogte kan leiden. In de module VA100 leidingnet is toegevoegd dat nu ook de temperatuurverliezen in het leidingnet kunnen worden berekend. Lees hieronder meer over de diverse verbeteringen.
Download het licentiebestand van ons klantportaal. Deze heb je nodig om de software te activeren.
De nieuwste software kun je vinden op de support pagina van Uniforme omgeving. Je kunt deze ook nog downloaden van het klantportaal.
In de komende versie is het uitrekenen van de wachttijden ingebouwd. In Isso 55 staat in specificatie blad II.4-3 [Maximale lengte uittapleiding] formules gegeven voor de berekening van de wachttijd bij tappunten. Dit kan per tappunt verschillen. Voor b.v. een douche mengkraan zou dit 30 sec kunnen zijn, voor een keukenmengkraan anders, bij een bad maakt het niet veel uit wat de wachttijd is, tenzij deze weer ook als douche gebruikt kan worden. Deze methode is in het programma ingebouwd. Lees hier het uitgebreide artikel over berekenen wachttijden.
Wanneer je een tappunt inleest, b.v. een brandslanghaspel, staat in de databank nu ook de diameter waarop dit tappunt moet worden aangesloten. Je kunt deze daarna wel nog zelf aanpassen. Dit gebeurt niet alleen bij brandslanghaspels maar bij elk tappunt waar een aansluitdiameter is opgegeven. Deze maat is meestal iets kleiner, tijdens de berekening zal het programma de dichtstbijzijnde grotere maat (afhankelijk van de begrenzing) gebruiken voor de berekening. Voor brandslanghaspels betekent dit dat dit ook de minimale maat is voor alle voorgaande leidingen.
In de vorige versie werd de begintemperatuur gevraagd alsmede de temperatuurverschil over de apparaten. De begintemperatuur werd gebruikt om de soortelijke massa (Rho) en de kinematische viscositeit te bepalen. Dat werd eenmalig gedaan en hier werd het hele systeem mee doorgerekend.
Het temperatuurverschil samen met de soortelijke warmte werd gebruikt om het vermogen van een apparaat, indien is opgegeven in Watt, om te rekenen naar kg/s waar het programma verder mee rekent. Nu wordt dit per leiding bepaald, dus ook per leiding de massa en viscositeit. Lees hier het uitgebreide artikel over het berekenen van de temperaturen in de leidingen. Lees hier het uitgebreide artikel over het berekenen van de temperaturen in de leidingen.
Mail gerust naar uo@vabi.nl of bel ons op 015 - 21 33 501