Vanaf 1 januari 2021 moet voor de aanvraag van een omgevingsvergunning voor nieuwbouw of te renoveren gebouwen een energieprestatierapport worden opgesteld. Dien je deze voor 1 januari in, dan gelden de huidige eisen, maar vanaf 1 januari 2021 moet deze voldoen aan de nieuwe BENG eisen. Deze worden getoetst aan de EP die wordt berekend volgens de NTA 8800. Met Vabi Elements EPG kan je vanaf 1 januari 2021 dus geen bouwaanvragen meer checken aan de nieuwe BENG-eisen. Ook kun je het label bij oplevering niet meer registreren via Vabi Elements EPG.
Toets nu al of je ontwerp voldoet aan de BENG-eisen
Met de bètaversie EPA NTA 8800 toets je nu al of je ontwerp voldoet aan de BENG eisen. Je kunt gemakkelijk variaties van maatregelen kopiëren en naast elkaar zetten. Het aantal gebouwen/varianten per project is onbeperkt. Ideaal om voor een nieuwbouw- of renovatieproject snel een aantal scenario’s te vergelijken. Gebruik de software dus nu al om je ontwerpen te maken en te toetsen. Heb je de bèta software Vabi EPA NTA 8800 nog niet? Download de software dan hier.
De BENG-eisen die gelden vanaf 1 januari 2021
Certificering
Om een berekening in te dienen voor de omgevingsvergunning, of om een nieuwbouwlabel te registreren moet je als adviseur gediplomeerd en als bedrijf ook gecertificeerd zijn. Een bedrijf moet beschikken over een NL-EPBD-procescertificaat, afgegeven op basis van de BRL 9500. Er verandert dus veel bij de invoering van de NTA 8800, ook op het gebied van certificering. Wil je weten welke opleiding en certificering je nodig hebt? Lees hier alle informatie hierover.
Je kunt de omgevingsvergunning en energielabels registreren in Vabi EPA NTA 8800. Ook kun je hier nu al je nieuwbouwberekeningen in maken. Lees hier meer.
Wil je meer weten over EPA NTA 8800? Neem dan contact met ons op of lees meer over Vabi EPA NTA 8800.