Op 1 januari 2021 is het dan eindelijk zover. De nieuwe methodiek voor het bepalen van het energieverbruik van een gebouw, de NTA 8800, gaat dan in. Dit wordt een hele verandering. Zowel woningbouw, utiliteitsbouw, bestaande bouw en nieuwbouw gaan gebruikmaken van de methodiek en de berekeningen zullen de werkelijkheid meer benaderen. Er zijn dus meer gegevens nodig om straks een berekening voor een energielabel te maken. Maar waar zitten die extra gegevens dan in?
Basis en detail versus inklappen
De nieuwe methodiek kent zowel een basis- en detailmethode, alsook de mogelijkheid tot ‘inklappen’ Dit zijn twee verschillende zaken! Hieronder lichten we toe wat het verschil is.
Basis- en detailmethode
De detailmethode is verplicht voor nieuwbouw, volledige renovaties en om in aanmerking te komen voor de Energie Prestatie Vergoeding. Je moet hier simpelweg meer gedetailleerde gegevens invullen –indien deze beschikbaar zijn –. In onderstaande tabel zie je welke aspecten dit zijn.
De basisopname zal voornamelijk gebruikt worden voor de bepaling van de huurpunten (WWS) voor bestaande gebouwen. Hier hoeven de aspecten die alleen voor detailmethode van toepassing zijn niet opgenomen te worden, voor de berekening worden dan forfaitaire waarden aangehouden. Je kunt kiezen voor de detailopname, maar dat hoeft dus niet. Let wel, is een gebouw eenmaal opgenomen volgens de detailmethode, moet deze voortaan altijd via de detailopname opgenomen worden.
Ook als het merendeel van de benodigde detailinformatie bij een detailopname niet beschikbaar is, blijft het een detailopname.
Inklappen (forfaitair/ onbekend)
Volgens het Nader Voorschrift mag in sommige gevallen forfaitair gerekend worden, bijvoorbeeld bij het pompvermogen van de distributie. Forfaitair betekent dat er met een aangenomen (conservatieve) waarde wordt gerekend.
Het niet–forfaitair rekenen kost aan de ene kant meer tijd en levert aan de andere kant vaak een betere energieprestatie op. Indien in een specifiek geval uitgebreid rekenen een slechtere energieprestatie oplevert, mag altijd nog forfaitair gerekend worden.
Dit verandert in de NTA 8800. De NTA 8800 schrijft voor dat als informatie beschikbaar is deze toegepast moet worden. Onder voorwaarden (vaak als informatie ontbreekt) mag zowel voor de basisopname als de detailopname ‘ingeklapt’ worden. Dit kan zowel voor constructies als voor installaties toegepast worden.
In de software spreken we niet van inklappen maar is de optie onbekend als laatste optie opgenomen. Er wordt dan gerekend met conservatieve waardes (bijvoorbeeld op bouwjaar). In algemene zin zijn de conservatieve waarden van de NTA8800 minder conservatief dan die nu worden gebruikt.
Extra invoer NTA 8800
In de NTA 8800 moeten extra gegevens worden opgenomen. Hoeveel extra gegevens dit zijn, hangt deels af of je de basis of detailopname gebruikt. Met name bij installaties komen er extra velden bij, ook voor de basisopname. Aan de hand van het onderwerp ventilatie geven we een impressie welke extra data je straks nodig hebt:
Wil je snel inzicht in wat er voor de NTA 8800 extra ingevoerd moet worden? Download dan de EPA NTA 8800 versie. Je krijgt daarmee snel een gevoel van de nieuwe invoervelden en de relevanties. In de software zijn slimme afhankelijkheden ingebouwd waardoor je alleen de relevante datavelden ziet, afhankelijk van woning- utiliteitsbouw, basis- detailopname en inklappen. Als je voor detailopname kiest , kleurt de specifieke invoer hiervoor groen, conform het opnameprotocol en formulier. Vragen hierover kunnen gesteld worden via het -e-mailadres vraagbaak@isso.nl.