Met de komst van de nieuwe rekenmethodiek, de NTA 8800, is er één rekenmethodiek voor woningbouw en utiliteitsbouw. Sinds 1 januari is deze ingegaan en ingebouwd in Vabi Assets Energie. Dit heeft een groot voordeel: naast energieberekeningen voor woningen is het ook mogelijk om energieberekeningen voor utiliteitsgebouwen te maken.
Ook utiliteitsbouw heeft te maken met strenger wordende wetgeving
Niet alleen voor woningen worden de eisen strenger; ook de utiliteitsbouw moet straks aan steeds strengere wetgeving voldoen. Zo geldt de informatieplicht met de daarbij behorende erkende maatregelen al sinds vorig jaar. Vanaf 2023 geldt de label-C plicht (alleen voor kantoren > 100 m²)
En ook voor utiliteitsgebouwen geldt het Parijs akkoord om in 2050 Energieneutraal/ CO2 arm te zijn (95% CO2 reductie). Als tussenstap wordt gewerkt naar 49% CO2 reductie voor de bestaande bouw.
Utiliteitsgebouwen bij corporaties
Ook als corporatie heb je utiliteitsgebouwen in bezit, het zogenaamde bedrijfsonroerend goed (BOG/ MOG) en het zorgonroerend goed (ZOG). Maar is er van deze gebouwen een energielabel? En hebben jullie het label in bezit? Weet je wanneer het energielabel afloopt en aan welke wettelijke verplichtingen je op dit gebied moet voldoen? Wij horen vaak dat op bovenstaande vragen niet direct een antwoord komt. Het overzicht is niet altijd aanwezig binnen de corporatie.
Alles in één overzicht
Met de module “Utiliteit” in Vabi Assets Energie helpen we je hierbij. Je krijgt een totaaloverzicht van alle labels (zowel woningen als BOG/ MOG en ZOG) in één overzicht. Bestaande labels kun je via een Excel-import eenvoudig in Vabi Assets Energie importeren. Je ziet dan van elk gebouw de energielabelletter en hoe lang het geldig is. En uiteraard kun je een gebouw direct op laten nemen in Vabi Assets Energie, zodat je alle gegevens van het gebouw op één plek hebt.
Toekomstige ontwikkelingen
Naast het inzicht en overzicht breiden we de module uit met mogelijkheden om je voor te bereiden op de geldende en aankomende wetgeving. Denk hierbij aan:
- Scenario’s maken over de hele voorraad
- Eenvoudig spelen met maatregelen met behulp van energieplannen
- Rapportages over de voorraad, onder meer over de informatieplicht en de erkende (gebouwgebonden) maatregelen.
Meer weten?
Meer informatie over de module vind je hier. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.