RVV Subsidie weer beschikbaar vanaf 1 juli 2021

RVV subsidie

De Regeling Vermindering Verhuurderheffing Verduurzaming (RVV subsidie) heropent op 1 juli 2021. Eerder was er sprake van dat deze regeling op 1 april in zou gaan.

De RVV Verduurzaming biedt fiscaal voordeel bij het verduurzamen van sociale huurwoningen in heel Nederland. Er is vanaf 1 juli 2021 € 150 miljoen beschikbaar en vanaf 2022 structureel € 104 miljoen.

Aanvraag volgens de NTA 8800

De aanvraag voor de regeling moet gebaseerd worden op de nieuwe methodiek, de NTA 8800. De energielabels op basis van deze methodiek kunnen geregistreerd worden bij EP-online vanaf 4 januari 2021. Voor het aanvragen van de subsidie moet je een nieuwe opname maken, samen met de maatregelen die je gaat nemen om de labelsprong te maken. De registratie van het label mag met een basisopname worden gedaan. Onze software om de energielabels te registreren is per 4 januari beschikbaar. Je kunt met de versie die nu al beschikbaar is, al een NTA label maken en deze straks  importeren in de definitieve versie.

Er is dus voldoende tijd om de juiste complexen te selecteren en de opdrachten uit te zetten naar de energie-adviseurs. De periode van 1 januari tot en met 1 juli geeft je de mogelijkheid om de aanvraag voor de subsidie voor te bereiden. Welke woningen komen in aanmerking voor de regeling? Plan daar alvast een opname voor!

Overgangsregeling eerdere RVV-aanvragen

Corporaties moeten, nadat de woningen zijn gerenoveerd, de situatie na verbetering van de woning aantonen. Voor woningen waarvoor de subsidie in 2019 is aangevraagd, geldt een overgangsregeling.  Het is namelijk expliciet niet mogelijk om de labelsprong voor deze subsidie aan te tonen met de NTA 8800. Reden hiervoor is dat de indicator (EP-2 i.p.v. Energie-Index) dusdanig anders is opgebouwd waardoor woningen te gunstig of te ongunstig kunnen worden beoordeeld. Dat geeft onzekerheid voor de aanvragers. De vermindering zal daarom worden toegekend op basis van de Energie-Index.

De oude versies van Vabi Assets Energie en EPA-W, waarin de Energie-Indexen worden berekend, houden we daarom beschikbaar na 1 januari 2021. Hiermee kan de afhandeling van de subsidieaanvraag op basis van de Energie-index worden gedaan. RVO houdt hiervoor een aparte database in de lucht, waarop afgemeld kan worden. Het nadeel hiervan is dat je dan niet automatisch een nieuw energielabel krijgt dat 10 jaar geldig is. Wil je dat wel, dan zal je EPA-adviseur de woning zowel in de oude als in de nieuwe software in moeten voeren en de labels registreren. Stem dit af met je energie-adviseur en je hosting partij.

NTA versie Vabi Assets Energie

De eerste versie van Vabi Assets Energie komt binnenkort beschikbaar. Hiermee kun je bekijken wat het effect van de nieuwe methodiek is op jouw voorraad en de conversie van het Nader Voorschrift naar de NTA 8800 methodiek testen. Met de EPA NTA 8800 versie kun je dit per woning doen. Bovendien kun je hier al spelen met maatregelen en de effecten ervan.

Download de software

 

Gerelateerde artikelen

26 oktober 2020
Nieuwe regels voor energielabels vanaf 1 januari 2021: dit betekent het voor corporaties!

Waarschijnlijk hebben jullie het allemaal al gehoord: vanaf 1 januari 2021 geldt een nieuwe methodiek voor het berekenen van de energieprestatie van een gebouw,...

23 september 2020
Afmelden energielabel, dit gaat er veranderen

Met de invoering van de NTA 8800 op 1 januari a.s. gaat niet alleen de berekeningsmethodiek veranderen, maar ook veel procesmatige zaken verlopen anders....

02 juni 2020
Conversie NTA 8800: in 4 stappen van EI naar EP

Nog even en dan berekenen we de energieprestatie van een gebouw met behulp van de NTA 8800. We gaan dan van over van EI...