Velen zijn vast nog bekend met de functionaliteit importeer en exporteer CSV bestand (de CSV-tool) in de Nader Voorschrift versie van Vabi Assets Energie. Vanaf nu kun je weer aan de slag met massamutaties!
De CSV-tool is erg handig om voor grotere hoeveelheden objecten data te wijzigen óf om een lijst van nieuwe adressen aan te maken. In dit artikel lees je meer over de werking van de tool en alle mogelijkheden.
Hoe werkt de CSV-tool?
De CSV-tool is een manier om, zoals de naam al suggereert, middels een .CSV-bestand data te wijzigen. Een .CSV-bestand is een bestandstype dat ontworpen is voor het opstellen van vereenvoudigde lijsten. Deze lijsten mogen kolommen bevatten. Dat komt goed uit, want datavelden en adreslijsten hebben een vergelijkbare interpretatie.
De tool werkt tweeledig. De tool kan gebruikt worden voor het exporteren van een objectenlijst, of juist voor het importeren. Dat is goed om te weten, want de .CSV-export heeft direct de goede kolomvolgorde voor een importbestand. Dit is belangrijk want Vabi Assets Energie maakt in basis gebruik van de koppelkolommen: postcode, huisnummer, toevoeging en volgnummer voor het herkennen van het object en de datavelden die worden ingelezen. Voor het aanpassen van de PHTV kan ook de eenheid als koppelkolom gekozen worden.
De CSV-tool kan (nog) niet elk dataveld muteren. En dat is ook niet nodig, hiervoor kun je ook de Renovatietool gebruiken. Voor nu kan de .CSV-tool overweg met de ‘algemene’ data van zowel het ‘object-algemeen’ als die van de ‘rekenzone-algemeen’.
Voor de uitleg behandelen we twee mogelijke toepassingen, zodat je direct ziet hoe de tool werkt.
Het wijzigen van ‘eenheidsnummers’
- Begin met het exporteren van een objectenlijst middels de functie: ‘Exporteren CSV-bestand’.
- Bewerk de bestaande eenheidsnummers naar het nieuwe nummer. Dit kan gemakkelijk met Excel.
- Sla het bestand op. Let hierbij op dat het wordt opgeslagen als .CSV UTF-8 door komma’s gescheiden.
- Vervolgens lezen we het bestand in middels de functie: ‘Importeer CSV-bestand’.
- De wijzigingen worden verwerkt, de mutaties kunnen worden gecontroleerd.
TIP! Maak altijd gebruik van een objecten CSV-export, want datavelden die leeg zijn worden ook als dusdanig ingelezen. Door uitsluitend gebruik te maken van de CSV-export kun je dit voorkomen. Je kan ook altijd een dataveld / kolom weggooien. Dit dataveld wordt dan gelaten zoals het is.
Het toevoegen van adressen in bulk
Middels de CSV-tool kunnen ook lijsten van nieuwe adressen ingelezen worden. De tool herkent dus de adressen op basis van postcode, huisnummer en toevoeging. Deze datavelden zijn niet te wijzigen middels de tool want een wijziging hierin laat Vabi Assets Energie denken dat het een nieuw adres is en maakt deze aan. Dat is ook de manier waarop een adressenlijst kan worden ingelezen.
- Begin met een CSV-export. In dit geval dient deze als template voor het maken van de adressenlijst.
- Verwijder alle data, op de kolomnamen na.
- Vul de bekende data van de nieuwe adressen in met minimaal de postcode, huisnummer en toevoeging.
- Sla het bestand op. Let hierbij op dat het wordt opgeslagen als .CSV (met lijstscheidingstekens).
- Vervolgens lezen we het bestand in middels de functie: ‘importeer CSV-bestand’.
- De wijzigingen worden verwerkt en we zien de nieuwe adressen.
Nu zijn we in staat om middels een .CSV export en import grote hoeveelheden data te wijzigen of adressen aan te maken. Voor een uitgebreide handleiding van deze en andere functies kan je terecht op de supportpagina van Assets Energie.
Geconverteerde data
Bij de import gaan we ervan uit dat de geconverteerde datavelden gecontroleerd en verbeterd zijn. Nadat een adres geïmporteerd is worden om die reden alle conversienotities van objecten (denk aan gebouwhoogte) en rekenzone algemeen (denk aan Qv10) verwijderd worden. Lees meer hierover in dit artikel. De .CSV import is dus een goede tool om de geconverteerde data op orde te krijgen.
Bekijk hieronder de tutorial over hoe de CSV import werkt:
Coming up
De tool is nog niet in zijn definitieve status. Er komen nog aanvullingen op de manier van functioneren, denk hierbij aan het kiezen welke datavelden die geëxporteerd (en dus geïmporteerd) moeten worden. Dus hou vooral de releasepagina of de supportpagina in de gaten, want hier vind je de ontwikkeling en wijzigingen terug.
Heb je zelf een wens of aanvulling van de functie? Neem dan vooral contact met onze servicedesk of om dit te melden. Grote kans dat we dan jouw verbeteringen terug zien komen in één van de aankomende releases!