5 overwegingen om de conversie naar de NTA 8800 uit te voeren (of nog even te wachten)

Sinds 1 januari is de nieuwe rekenmethodiek voor het berekenen van een energielabel, de NTA 8800, van kracht. Hierbij is er veel veranderd. Van de opnamevelden tot aan de berekening van het label en van de nieuwbouweisen tot aan de indicatoren, alles is anders geworden. Vabi Assets Energie wordt stapje voor stapje aangepast aan alle nieuwe eisen rondom de methodiek. De eerste versie is opgeleverd. Hiermee kun je de belangrijkste dingen, zoals een label berekenen en registreren, zien wat het effect is van de nieuwe methodiek op je voorraad en de conversie doen van de Nader Voorschrift methodiek naar de NTA 8800 methodiek. Veel van onze klanten vragen zich af wanneer ze deze conversie eigenlijk moeten starten. Wij geven je hiervoor vijf overwegingen mee.

De conversie  is nooit definitief

Wist je dat je de oude versie (6.60) en de nieuwe versie (8) naast elkaar kunt installeren? Je kunt dan van de uitgebreide functionaliteiten van Vabi Assets Energie in versie 6.60 gebruik blijven maken en de resultaten hiervan importeren in versie 8.0. Handig als je bijvoorbeeld veel woningen tegelijk wilt wijzigen (via de BAG-tool, .csv import en renovatietool). De data zijn in de NTA 8800 database te krijgen door het EPA-W bestand te exporteren uit de NV database en te importeren in de NTA 8800 database.

Kortom: er is geen reden om te wachten met converteren. Gaat er iets mis met de dataconversie? Geen probleem: de Nader Voorschrift data blijven beschikbaar. Er kan dus op elke moment en bij elke update gekozen worden om de conversie opnieuw te draaien, zonder dat Nader Voorschrift data verloren gaan.

Let op: Als de conversie opnieuw gedaan wordt, zal wel als eerste stap de NTA 8800 database leeg gemaakt worden. Dit om corrupte data te voorkomen. Zijn er NTA 8800 mutaties gedaan? Zorg dat de data niet verloren gaat door de EPA-bestanden te exporteren en na conversie weer te importeren.

Zijn er veel NTA 8800 mutaties gedaan? Dan is het handiger om de conversie op voorraad niveau niet opnieuw te doen. De conversie van een woning of een complex van woningen, kan altijd opnieuw gedaan worden door het EPA-W bestand (NV) te exporteren en in de NTA 8800 database te importeren. Op deze manier kunnen ook de data van een specifiek aantal woningen verbeterd worden zodat dit meekomt in de conversie.

Meer informatie over versie 6.60 en versie 8.1 naast elkaar lees je hier.

Ik stuur op afgemelde labels

Stuur je op afgemelde labels? Dan is de noodzaak om direct over te gaan naar de NTA 8800 minder groot. Tenzij je de komende tijd veel woningen gaat registreren, kun je nog even wachten met de overstap naar de NTA 8800 versie. We trachten maandelijks een update van de software uit te brengen met nieuwe functionaliteiten.  Je kunt dan dus beslissen om nog even te wachten, zodat je niet elke maand een update bij je ICT partij hoeft in te plannen.

Ik rapporteer op voorlopige labels (pre-labels)

Rapporteer je maandelijks of per kwartaal op voorlopige labels? Dan is het wellicht verstandig om de conversie alvast uit te voeren. Stuur je op voorlopige labels, dan is de datakwaliteit van je woningen namelijk belangrijk. Behalve bij nieuwe registraties is dit echter geen must. De conversie doet realistische aannames voor de nieuwe en gewijzigde datavelden. Het voordeel van verfijnen van data is dat het pre-label dichter bij de werkelijkheid komt.

Aedes Shaere rapportage

Ga je aan de slag met de nieuwe Aedes routekaart.? Vanaf medio april is de Aedes Shaere rapportage weer beschikbaar in de software. Je kunt deze gebruiken om de routekaart in te vullen. Uiteraard is het ook hier belangrijk om dan langzaam, met behulp van je energie-adviseur, de data op orde te brengen.

RVV subsidies

Vanaf 1 juli kun je de RVV subsidie weer aanvragen. Voor de woningen waar je subsidie voor aanvraagt, dien je af te melden volgens de NTA 8800 methodiek. Hiervoor is het goed om te gaan werken met de NTA 8800 versie. Je hebt dan meteen de gegevens up-to-date. Wil je weten welke maatregelen genomen moeten worden voor het behalen van de RVV subsidie? Maak een variant berekening door het object te kopiëren of het project apart op te slaan. Door te spelen met uitgangspunten (isolatie, verwarmingsopwekker aanpassen, PV) zie je direct het effect van de maatregelen. Tip: exporteer deze woningen naar Vabi EPA zodat de data in Vabi Assets Energie zuiver blijft.

Heb je nog vragen of wil je meer informatie over de update naar versie 8. van Vabi Assets Energie? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Gerelateerde artikelen

24 september 2024
Sneakpreview: Vabi EPA en Vabi Assets 11.1

Begin november staat er een nieuwe update op de planning, Vabi EPA en Assets 11.1. Naast de verschillende noodzakelijke verbeteringen zijn er ook enkele...

24 september 2024
Transitievisie Warmte naar warmteprogramma: wat houdt het in?

In 2021 hebben alle gemeenten een Transitievisie Warmte op moeten stellen. Hierin geven de gemeenten per wijk aan wat het meest waarschijnlijke duurzame alternatief...

24 september 2024
Nodige koelvermogen bepalen volgens bijlage AA met de rekentool en EPA NTA8800

Sinds 1 juli is het toepassen van actieve koeling bij nieuwbouw niet zomaar voldoende om aan de TO-juli eis te voldoen. Er moet daarbij...