Distributieleidingen in Vabi EPA

Bij de afgelopen wijzigingen in de NTA 8800 zijn er een aantal vereenvoudigingen doorgevoerd bij de distributieleidingen voor verwarming en tapwater. Een daarvan is het niet langer meenemen van de leidingverliezen voor verwarming binnen de verwarmde zone. De andere grote wijziging gaat over het distributienet dat voor zowel verwarming als tapwater wordt gebruikt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een boosterwarmtepomp voor tapwater die aangesloten is op een gemeenschappelijk verwarmingssysteem of als de gemeenschappelijke opwekker voor verwarming ook volledig de opwekking van warm tapwater op zich neemt en via eenzelfde distributiesysteem verdeeld wordt naar de woningen. Beiden worden hieronder verder toegelicht.

Voor versie 11, moesten de leidinglengtes voor de gemeenschappelijke distributieleidingen van verwarming opgegeven worden voor zowel de verwarmde als onverwarmde ruimten. Voor de leidingen door de verwarmde ruimte gaf dit soms vreemde resultaten. De leidingverliezen die hier optraden werden volledig herwonnen binnen het object. Echter kon de warmtewinst van deze herwinbare verliezen soms groter zijn dan de warmte die door de opwekker aan het distributiesysteem geleverd werd. Dit had als gevolg dat het isoleren van deze leidingen nadelig kon zijn voor de EP2 score.

Bij de laatste wijzigingen in de NTA 8800 is ervoor gekozen om de leidinglengte binnen de verwarmde zone op 0 te zetten als de leiding alleen door het verwarmingssysteem wordt gebruikt. De leidinglengte binnen de verwarmde ruimten van een gebouw moet je nu alleen opgeven als deze leiding gebruikt wordt voor zowel verwarming als tapwater. De temperatuur van deze leidingen is dan vaak hoger en moet ook gebruikt worden buiten het stookseizoen, waardoor de verliezen niet meer te verwaarlozen zijn. Om deze gegevens in te voeren is er bij verwarming een nieuw invoerveld bijgekomen ‘distributiesysteem verwarming ook voor tapwater’:

Het is in deze situatie (gemeenschappelijke leiding wordt gebruikt voor zowel tapwater als verwarming) dat de andere grote wijziging heeft plaatsgevonden. In de vorige versie van de NTA 8800 moesten de gegevens van het leidingnet zowel bij tapwater als bij verwarming worden opgegeven. Bij verwarming werden gegevens over de leidinglengte en isolatie gevraagd en bij tapwater opnieuw onder de circulatieleiding. Tapwater wordt vervolgens afgegeven via een afleverset. De vereenvoudiging die is doorgevoerd is dat er voor de gegevens van de gedeelde leiding alleen nog maar naar verwarming wordt gekeken. Het is dus niet langer nodig om de gegevens van dezelfde leiding twee keer in te voeren.

Aan de ene kant scheelt dit invoer, aan de andere kant kan dit ook gevolgen hebben voor de rekenresultaten, met name als er geen gegevens bekend zijn over de isolatie van deze leidingen. In de vorige versie van de NTA 8800 werd er voor een tapwaterleiding met onbekende isolatie gerekend met 10 mm isolatie. Voor verwarming wordt er bij onbekende isolatie gerekend zonder isolatie. Dat betekent dat als er nu geen gegevens bekend zijn over de leidingisolatie, dat er zonder isolatie wordt gerekend. Dit geeft voor tapwater een enorm verlies omdat er continu water op hoge temperatuur moet worden rondgepompt. Het loont dus om de juiste informatie te vergaren over de leidingisolatie van deze leiding.

Wil je meer informatie of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder

 

Gerelateerde artikelen

27 november 2024
Warmteverlies schilberekening op basis van het energielabel

Dit jaar is de nieuwe EPBD IV goedgekeurd. Hierin zijn afspraken gemaakt voor het verder verduurzamen van de bebouwde omgeving. Het doel is om...

26 november 2024
Vraag het aan Esther: Deze week gaat het over de batterijen in de luchtbehandelingskast

Op de servicedesk krijgen we regelmatig vragen over de luchtbehandelingskast en de toepassing hiervan in gebouwsimulatie berekeningen. We hebben hier ooit een Webinar over...

26 november 2024
ISSO-publicatie 74: Thermische behaaglijkheid

In december 2014 bracht ISSO een geüpdatete versie van ISSO 74 uit. Deze richtlijn, genaamd ‘Thermische behaaglijkheid’, beschrijft de Adaptieve Temperatuur Grenswaarden (ATG). De...