Hybride warmtepomp de standaard vanaf 2026

In 2022 heeft het kabinet aangekondigd dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden. Wat houdt dit nu in? Waar moet men rekening mee houden? We hebben één en ander voor jullie op een rijtje gezet.

  1. De nieuwe standaard
  2. Wat is een hybride warmtepomp?
  3. Wanneer is een hybride warmtepomp haalbaar?
  4. Vabi Elements: hoe voer ik een hybride warmtepomp in?
  5. Vabi EPA en Vabi Assets Energie: hoe voer ik een hybride warmtepomp in?

De nieuwe standaard

Zoals geschreven is er door het kabinet een aankondiging gedaan met betrekking tot hybride warmtepompen. https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/05/17/hybride-warmtepomp-de-nieuwe-standaard-vanaf-2026

Het toepassen van hybride warmtepompen wordt door beschikbare subsidies gestimuleerd. Om nog verder te verduurzamen kan de hybridewarmtepomp ook nog aangesloten worden op de elektriciteitslevering van zonnepanelen.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is kortgezegd een combinatie van een warmtepomp met een andere opwekker. Dus voor bestaande bouw kun je denken aan een CV-ketel waar een warmtepomp wordt bijgeplaatst. Voor nieuwbouw kan een complete unit worden toegepast die bestaat uit een warmtepomp gecombineerd met een gasgestookte CV-ketel.

Uiteraard kan de warmtepomp op verschillende manieren uitgevoerd zijn:

  • Een lucht-water pomp met een buitenunit;
  • Een lucht-waterpomp op de retourlucht van het pand;
  • Een water-water warmtepomp aangesloten op een (mono-)bron;
  • Een water-water warmtepomp aangesloten op bodemlussen;
  • Een water-water warmtepomp aangesloten op oppervlaktewater;
  • Een water-water warmtepomp aangesloten op PVT-panelen.

De warmte kan dus onttrokken worden aan de buitenlucht, de bodem, oppervlaktewater of zelfs via zonnecollectoren aan zonnewarmte.

Maar voor een hybridewarmtepomp zal de warmtepomp altijd gecombineerd worden met een ketel.

Op basis van de buitentemperatuur en de benodigde verwarmingscapaciteit wordt door de hybride warmtepomp de energiezuinigste combinatie gekozen. Het rendement van de warmtepomp neemt voor verwarming namelijk af bij lage buiten-/brontemperaturen, verder kan het voor het comfort of voor tapwater nodig zijn om een hogere aanvoertemperatuur te leveren. De aanvullende capaciteit wordt dan geleverd door de CV-ketel. De warmtepomp zal de meeste warmtevraag dekken.

Uiteraard kan de warmtepomp in de zomer gebruikt worden om koeling te leveren.

Wanneer is een hybride warmtepomp haalbaar?

Voor een renovatieproject zijn een aantal randvoorwaarden van toepassing waaraan voldaan moet worden voordat een warmtepomp toe te passen is. Daarbij moet je denken aan de toegepaste radiatoren en de isolatie van het pand. Een hybride warmtepomp is toepasbaar als het pand (nog) niet geschikt is voor een all-electric warmtepomp of als de CV-ketel nog in goede staat verkeert.

In ISSO kleintje-hybride-warmtepompen wordt een stappenplan omschreven waarmee voor een bestaande woning onderzocht kan worden of een hybride warmtepomp rendabel inzetbaar is:

Maatregel Toelichting
Lager instellen temperatuur CV-ketel Laat de bewoners gedurende het stookseizoen nagaan of met lagere CV-keteltemperatuur (b.v. 60°C of lager) de woning nog comfortabel warm te krijgen is.
Kierdichting Kijk of met vrij eenvoudige maatregelen de kierdichting van een woning verbeterd kan worden. Let erop dat de ventilatie van de woning daarna nog wel voldoende is.
Isolatie Geef de bewoner mee dat door isolatie de aanvoertemperatuur verder omlaag kan en dat daarmee de inzetbaarheid en het rendement van de hybride warmtepomp sterk kan verbeteren.
Ventilatoren en radiatoren Wijs de bewoner erop dat er mogelijkheden zijn om radiatoren met ventilatoren uit te rusten of radiatoren bij te plaatsen, zodat de aanvoertemperatuur verder omlaag kan worden gebracht.

Vabi Elements: hoe voer ik een hybride warmtepomp in?

Voor een koellast- of warmteverlies berekening hoeven/kunnen geen opwekkers te worden ingevoerd. Voor gebouwsimulatie uiteraard wél. Hoe moet nu de hybride warmtepomp worden ingevoerd?

Bij de opwekker voor verwarming dient men 2 opwekkers in te voeren:

  • Warmtepomp als preferente opwekker met een opgegeven vermogen en rendement;
  • CV-ketel

In de berekening zal gerekend worden met de warmtepomp en als deze niet voldoende capaciteit kan leveren wordt de ketel aanvullend ingezet.
Als er ook een Energie & Kosten berekening wordt gemaakt dan dient er bij projectgegevens tapwater aangegeven te voeren welk deel van het tapwater elektrisch wordt verwarmd en welk deel aanvullend met gas en uiteraard behoren hier ook de rendementen te worden ingevuld.

In de resultaten van Energie en Kosten wordt het elektriciteitsverbruik en het gasverbruik van het project weergegeven.

Ook de opbrengst van eventuele zonnepanelen is zichtbaar:

Een hele handige optie is ook om de terugverdientijd te berekenen in elements.

Terugverdientijd PV panelen

Vabi EPA: hoe voer ik een hybride warmtepomp in?

In Vabi EPA en Vabi Assets Energie kun je bij de verwarmingsinstallatie bij aantal warmte opwekkers kiezen voor “Twee (Bijstook/hybride/bivalent)” en ook hier vervolgens zowel een warmtepomp elektrisch en een gasgestookte ketel kiezen.

Voor hybride warmtepomp toepassingen zijn er verschillende oplossingen voor de warmtapwater bereiding. De meest simpele is hier voor de ketel te gebruiken. De meest uitgebreide oplossing is om ook hier de warmtepomp en de ketel te gebruiken in combinatie met een indirect gestookt boiler vat. Voor de warmtepomp en de ketel dien je dan wel op te geven dat deze ook gebruikt worden voor ruimteverwarming.

Heb je vragen over de hybride warmtepompen? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

25 november 2024
Samenwerking met het onderwijs

Bij Vabi geloven we in de kracht van samenwerking met het onderwijs. We delen graag onze kennis en ervaring om studenten voor te bereiden...

21 november 2024
Save the date: De Vabi Expertisedag 2025

Op donderdag 27 maart 2025 nodigen we je van harte uit voor de Vabi Expertisedag 2025! Met het thema “Van verduurzamingsuitdaging naar oplossing” richten...

21 oktober 2024
Succesvolle deelname aan de Vakbeurs Energie 2024

Afgelopen week stonden we weer met trots op de Vakbeurs Energie. De Vakbeurs Energie is hét toonaangevende zakelijke netwerkevenement in Nederland dat zich richt...