In Vabi EPA en Vabi Assets Energie is het mogelijk om bestaande woningen te converteren van de Nader Voorschrift data naar de NTA 8800 data. De conversie verloopt automatisch, op basis van realistische aangenomen waarden. Bij elk nieuw of aangenomen dataveld komt een conversienotitie te staan via “controleer object”. Maar wat is het effect van de nieuwe en aangenomen velden op de score van een woning?
Hiervoor hebben we een analyse gedaan van een database van 21.000 woningen met 1.000.000 conversienotities. Lees hieronder onze bevindingen.
Veel nieuwe datavelden
In onze analyse komen zo’n 200 verschillende aangenomen datavelden voor. En omdat het een voorraad van 21.000 woningen betreft, kunnen dit er nog meer zijn. Of een notitie wel of niet tevoorschijn komt heeft namelijk te maken met relevanties. Bijvoorbeeld: de conversie van ventilatiesysteem 2 komt alleen voor bij ventilatiesysteem 1. Bij alle andere ventilatiesystemen is systeem 2 niet relevant en zullen de datavelden hiervan niet relevant zijn. Deze zijn dan niet zichtbaar in de applicatie en hier zijn dan ook geen conversienotities van.
Van de 200 aangenomen datavelden komen er 26 nagenoeg altijd voor. 40 komen er in de helft van de gevallen voor.
Aangenomen data: geen ramp
Om een NTA 8800 berekening te maken met de Nader Voorschrift data zijn er minimaal tientallen aangenomen datavelden nodig. Op deze manier krijg je toch een beeld van de woning en kun je de beste inschatting maken van de nieuwe resultaten.
Dit is slechts een indicatie en na een nieuwe opname kan het echte energielabel zowel slechter als beter worden. Dit komt doordat de aangenomen data zogenaamd ‘realistisch’ zijn. Datavelden worden niet automatisch naar een lage, conservatieve waarde geconverteerd. Als in de praktijk de data slechter uitpakken dan de aanname was, kan het energielabel dus slechter worden.
De invloed van het wijzigingen van de aangenomen data
Veel gebouweigenaren waren gewend te sturen op de EI. De meest logische vervanger hiervoor is de huidige EP2. De focus van duurzaamheid lijkt echter steeds meer te gaan naar de netto warmtebehoefte en de standaard.
Je kunt de aangenomen data verfijnen voordat je nieuwe opnames gaat doen. Zo krijg je een scherper beeld van het te verwachten energielabel en komen de data en de resultaten beter overeen met de werkelijkheid.
Nog niet alles is berekend, maar wat opvalt is dat er meer dan 20 datavelden zijn, waarbij het effect op de EP 2 minder dan 1 kWh/m2 is. Bij meer dan 40 datavelden is het effect minder dan 10 kWh/m2.
Datavelden met de meeste invloed zijn: leidingen gemeenschappelijk/collectief tapwatersysteem (circulatienet), QV10 en daktype. De QV10 (de waarde die wordt gebruikt voor de mate aan luchtdichtheid van een woning) wordt een belangrijke input voor de Standaard, die aangeeft of een woning nu en in de toekomst goed is geïsoleerd. Bekijk hieronder het volledige overzicht van datavelden die veel invloed hebben op de EP2.
Alle nieuwe en aangenomen datavelden, en de impact op de EP2, kun je in dit bestand terugvinden.
Wil je meer weten over de conversie, of heb je een vraag over Vabi EPA of Assets Energie? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.