Acht tips voor een lagere EPC

Begin dit jaar zijn de EPC eisen voor woning- en utiliteitsbouw aangescherpt. Wij geven u graag acht tips die u helpen bij het verkrijgen van een lagere EPC waarde bij utiliteitsbouw. Denk bij het behalen van de EPC aan de trias energetica.

Over-Vabi:Nieuws:Nieuws-archief:Acht-tips-om-de-EPC-te-verbeteren_2

Beperk de energievraag

1. Kies voor goede zonwering. Een grote energiepost bij utliteitsbouw is koeling, dit kan komen door toepassing van transparante gevels met veel glas. Probeer het de warmteafgifte door de zon zoveel mogelijk te reduceren door buitenzonwering toe te passen. Als dit estisch niet verantwoord is, dan is glas met zonwerende folies een mogelijkheid zodat de G-waarde daalt. Het helpt om de exacte specificaties van zonwerend glas op te zoeken en in te voeren in de berekening.

2. Kies voor LED verlichting met automatische schakeling. Bij utiliteitsbouw is het mogelijk om een eigen verlichtingsvermogen op te geven. Met de toepassing van LED verlichting en daglichtschakeling is een reductie tot wel 50% vermogen mogelijk.

3. Kies een zelfregulerend ventilatiesysteem met balansventilatie en warmteterugwinning. Bij utiliteitsbouw kunt u ventilators met terugregeling toepassen. De toepassing van een WTW-systeem met een rendement van 95% is geen uitzondering meer.

4. Voer de hulpenergie van de opwekkers in. Bij grote utiliteitsgebouwen gaat bij een lagere EPC de hulpenergie meer tellen, dit omdat er meer pompen nodig zijn. Het helpt om energiezuinige apparaten en pompen te kiezen en zelf de benodigde hulpenergie te bepalen op basis van fabrikantgegevens.

Gebruik duurzame energie

5. Kies voor een duurzame warmte opwekker. De meest duurzame oplossing voor warmtelevering is een (water-water) warmtepomp. Bij utilteitsbouw heeft een open bron systeem vaak de meeste warmte en koude capaciteit. Is er niet voldoende ruimte voor een waterpomp? Dan kunt u kiezen voor een lucht-water warmtepomp, deze maakt gebruik van de buitenlucht of retourventilatielucht. Let er in alle gevallen op dat u het vermogen van de warmtepomp niet te groot maakt en zorg voor een efficiënt samenwerkende opwekker, bijvoorbeel met een ketel.

6. Kies voor zonnepanelen. Is de energiepost elektriciteit te hoog? Pas dan (nog meer) zonnepanelen toe. Let op dat u niet meer PV panelen toepast dan het maximale elektriciteitverbruik.

Efficiënt gebruik fossiele brandstof

7. Kies voor een opwekker met een goed rendement. Bij het verwarmen en koelen is het opwekkingsrendement bepalend voor de uiteindelijke uitkomst. Gelijkwaardigheidsverklaringen helpen om een opwekker te kiezen met een beter rendement.

8. Kies voor een collectief systeem. Bij grootschalige projecten kunt u kiezen voor collectieve systemen. Duurzaam opgewekte stadsverwarming door middel van aardwarmte is een hoge investering, maar is op lange termijn zeer rendabel.

Bent u ook bezig met het bepalen van de EPC voor utiliteitsbouw? Kijk dan eens naar Vabi Elements EPG en bekijk de demo’s. Heeft u verder nog vragen, neem dan contact met ons op via 015 – 257 44 20.

Gerelateerde artikelen

24 september 2024
Sneakpreview: Vabi EPA en Vabi Assets 11.1

Begin november staat er een nieuwe update op de planning, Vabi EPA en Assets 11.1. Naast de verschillende noodzakelijke verbeteringen zijn er ook enkele...

24 september 2024
Transitievisie Warmte naar warmteprogramma: wat houdt het in?

In 2021 hebben alle gemeenten een Transitievisie Warmte op moeten stellen. Hierin geven de gemeenten per wijk aan wat het meest waarschijnlijke duurzame alternatief...

24 september 2024
Nodige koelvermogen bepalen volgens bijlage AA met de rekentool en EPA NTA8800

Sinds 1 juli is het toepassen van actieve koeling bij nieuwbouw niet zomaar voldoende om aan de TO-juli eis te voldoen. Er moet daarbij...