Vabi Elements 3.1 het gebouwprestatieplatform

Nieuw in Vabi Elements 3.3

Sneller, slimmer en makkelijker

De nieuwste versie van Vabi Elements komt in november gratis beschikbaar voor klanten. Vabi Elements maakt bij het opstarten automatisch melding, download hem als eerste!

Vabi Elements Gebouwsimulatie optimalisatie
Inzicht en snelheid
Vabi Elements Gebouwsimulatie Energieverbruik
Dichter bij de werkelijkheid
Welkom bij de Vabi Academy

Maak een vliegende start

Ga direct aan de slag met behulp van de quickstart! Je ziet in een oogopslag waar je de nieuwe functionliateiten kunt vinden, hoe je ze bedient en hoe jouw werk sneller en leuker wordt.

Download de Quickstart

Vernieuwde varianten

Met varianten in Vabi Elements vergelijk je eenvoudig de resultaten van verschillende ontwerpconcepten. Zowel inhoudelijk via de verschillende tabellen en grafieken, als op hoofdlijnen via het Performance dashboard.

Om nog sneller en overzichtelijker te werken is er naast het pull-down sherm met de actieve variant nu ook een sneltoets naar het detailscherm voor varianten. Hierin kun je snel en eenvoudig varianten beheren.Ook kun je meerdere varianten tegelijk kopiëren met behoud van de sjablonen koppeling. En  is het kopiëren sneller omdat Vabi Elements de resultaten niet mee kopieert.

Resultaten opslaan in project

Bij kleine projecten is het handig om de rekenresultaten op te slaan in het project. Je hoeft dan de volgende keer niet eerst te rekenen om de resultaten in te zien, dat bespaart tijd!

Bij grotere projecten zijn de bestanden groter. Gebouwsimulatieprojecten worden al snel erg groot, waardoor opslaan en verzenden via email langer duurt.

In Vabi Elements 3.3 kun je ervoor kiezen in het project de resultaten niet meer op te slaan. Ook kan je bij de voorkeuren van het programma kiezen om de resultaten niet op te slaan.

Eenvoudig rapporteren

Alle grafieken en tabellen in Vabi Elements kun je exporteren naar Excel. Hierdoor voeg je de uitkomsten eenvoudig toe in het rapportage naar de klant. Dit kan nu ook met de maandelijkse energiegebruiken uit de module Gebouwsimulatie Energie & Kosten en de resultaten uit de module Galm.

Voor de module Gebouwsimulatie Energie en Kosten maak je daarnaast nu ook eenvoudig een samenvatting tabel van de ingevoerde gegevens. Zo contoleer je snel jouw invoer en kun je eventueel exporteren naar Excel.

Geometrie importeren

Naast de vertrouwde import van 2D CAD-, SketchUp- of IFC bestanden, is het nu ook mogelijk gbXML bestanden te importen. Dit is een formaat dat naast IFC ook wordt gebruikt om vanuit 3D modelleer software – zoals Autodesk Revit – te kunnen exporteren. Nu ben je niet meer afhankelijk van het type bestand dat wordt aangeleverd, maar kun je beide importeren in Vabi Elements.

Nieuw in Vabi Elements 3.2

Gratis update training | Vabi Elements 3.3

Tijdens de update training neemt de docuent jou mee langs alle nieuwe functionaliteiten uit versie 3.3 en de afgelopen releases. Deze gratis training helpt jou bij een snellere invoer, intuïtief werken, biedt handige tips & tricks en kennis van de verschillende dashboards.

Meld je vandaag nog aan

Deellast opwekker modellen

Waarom is dit belangrijk?

Wanneer het een strenge winter is en de installatie op vollast draait, voldoet het rendement van de installatie aan het ontwerp. In de praktijk is het echter het grootste gedeelte van het jaar niet zo koud (of zo warm). De buitencondities zijn veelal milder, waardoor de capaciteit van de installatie (verwarming en koeling) niet wordt benut. Dit kan grote impact hebben op het rendement van de installatie, maar uiteraard reageert niet elke warmte- of koudeopwekker hetzelfde op deellastbelasting. Dat hangt af van de installatie, het gebruik van het gebouw en de condities van een bepaald jaar.

Gebouwsimulatie helpt je bij deze complexe vraagstukken!

Hoe komt dit terug gebouwsimulatie?

Er wordt wereldwijd onderzoek gedaan naar prestaties van installaties en de uitkomsten hiervan worden verwerkt in internationale normen (EN 15316-4-1 | 15316-4-2 | EN 16798-13). Hierin wordt beschreven hoe de belangrijkste opwekkers reageren wanneer deze in deellast werken. Vabi Elements Gebouwsimulatie ondersteunt de volgende warmte- en koudeopwekkers:

  • Gasketel
  • Warmtepomp (elektrisch, gasmotor of gasabsorptie)
  • Koelmachine (elektrisch, gasmotor of gasabsorptie)

Hoe werkt het?

Uurlijks wordt de warmte- of koudebehoefte van een gebouw berekend. Elk uur wordt deze behoefte vertaald naar een rendement van de opwekker. Hiervoor heeft Vabi Elements Gebouwsimulatie slechts minimale extra invoer nodig.

 

Hiermee bepaalt de software wat er elk uur nodig is aan energie. Dit kun je eenvoudig over verschillende perioden (dag, week, maand, jaar) berekenen, waarmee je de uitkomsten kunt vergelijken met bijvoorbeeld de energierekening of -monitoring.

Wat kun je hiermee?

Voor een aantal toepassingen zijn deellast opwekker modellen essentieel:

  • Voor diegene die de verantwoordelijkheid neemt voor het energiegebruik is het essentieel om te weten of de voorspelde waarde in de buurt komt van de werkelijkheid;
  • Wanneer je het simulatiemodel gebruikt om de energieprestatie van een gebouw te controleren, dan is de nauwkeurigheid van het model belangrijk om geen verkeerde conclusies te trekken. Met het IPMVP kalibratiemodel in de software kun je dit beoordelen;
  • Ook voor de optimalisatie van de installatie zal dit model helpen. Hoe bereik je met een minimaal energiegebruik een optimaal comfort? Door bijvoorbeeld te voorspellen of het juist wel of niet verstandig is nachtverlaging toe te passen bij warmtepompen. Of door temperatuurtrajecten van het distributienet af te stemmen op de behoefte van het gebouw.

Meerdere energiedragers

Niet elk gebouw heeft eigen lokale warmte- en koudeopwekking op gas of elektriciteit. Veelal wordt ook externe warmte- en koudelevering toegepast, zoals bij wijken met stadverwarming. Deze energiedragers – en olie  – kun je nu ook berekenen en kalibreren in Vabi Elements Gebouwsimulatie.

Grote gebouwen

In Vabi Elements versie 3.3 is de performance van de berekening bij zeer grote gebouwen (meer dan 1.000 ruimten) geoptimaliseerd. Eerder werd de simulatietijd van kleinere gebouwen al enorm verbeterd. De exacte snelheid van het  doorrekenen ruimten is uiteraard ook afhankelijk van de computer die wordt gebruikt. Let erop dat je beschikt over een Windows 64 bits besturingssysteem, want dan maakt Vabi Elements optimaal gebruik van de mogelijkheden van de computer. Daarbij is het werkgeheugen (RAM) ook maatgevend; hoe meer capaciteit hoe meer ruimte er is voor het rekenen én dus hoe sneller de simulatie.

Vabi Elements bijeenkomst Hilversum 8 november

Kom gratis naar de Vabi Elements bijeenkomst!

Ontdek de mogelijkheden van Vabi Elements versie 3.3 tijdens de release presentatie op de eerste roadshow van 2018! Tijdens een van gratis bijeenkomsten kunnen ontdekkers en kenners zelf aan de slag.

Lees verder